Éles kritikával támadták a Roald Dahl: Boszorkányokat

Robert Zemeckis legújabb filmje, a Roald Dahl: Boszorkányok egy 1983-as regény második filmadaptációja, amelyben nem akármilyen szereposztással dolgozták fel a sötét humorral megfűszerezett gyermeki rémtörténetet. Csakhogy vannak, akik nagyon nem örültek a filmnek. Illetve annak, ahogy a boszorkányokat ábrázolják benne.

Ha boszorkányokról van szó, akkor mindenki csúnya, öreg, görbe orrú, bibircsókos, kócos, ijesztő alakot képzel maga elé. A filmben is hasonló formában ábrázolják e karaktereket, legalábbis akkor, amikor leveszik álcájukat. De a film készítői még egy vonást adtak a recepthez, és ez volt az, amivel magukra haragították a testi fogyatékosságokkal élők közösségét.

A Roald Dahl: Boszorkányokban ugyanis a boszorkányoknak három ujja van, ez az egyik ismertetőjegyük. A paralimpikonok szövetsége azonnal a filmre támadt, mivel nehezményezik, hogy az abban látható testi fogyatékosságot összekötik azzal, hogy valaki gonosz.

Szóval most épp az a világ problémája, hogy egy családi horror-vígjátékban a negatív karaktereket három ujjal ábrázolják. Az indok: ez sértő azokra nézve, akik a valóságban hasonló fogyatékossággal élnek, hiszen így őket negatív vagy ijesztő karakternek állítják be.

Vajon mikor harapnak rá a filmben szereplő a boszorkányok Jokert megszégyenítően széles vigyorára, amit az álarc két jól látható hegként ábrázol a szájuk sarkában? És a kusza fogsort is elő lehetne venni, mint a gonoszság egy újabb ékes bizonyítékát. Hogy a kopaszságot már ne is említsük…

A közösségi média tehát forrongott, amire a Warner Bros hivatalos közleményben reagált. Ebben elnézést kértek mindenkitől, aki bármilyen formában is sértve érezte magát a filmben ábrázolt karakterek miatt. A film készítőinek természetesen egyáltalán nem ez volt a szándéka, csupán szerették volna új módon ábrázolni a könyvben említett macskakarom-szerű kezeket. A jelek szerint nem jó módot választottak.

családi | fantasy | horror | kaland | misztikus | vígjáték

Sötét humorú, szívmelengető történet egy fiatalon megárvult fiúról (Jahzir Kadeem Bruno), aki 1967 őszén szerető nagyanyjához (Octavia Spencer) költözik a világtól távol... több»