Elhunyt az Oscar-díjas A nomádok földje színésznője, Melissa Yandell Smith

Melissa Yandell Smith, aki 25 évig dolgozott az American Conservatory Theatre felvirágoztatásán, és akit Frances McDormand mellett láthattuk a 3 Oscar-díjas A nomádok földje című drámában rák következtében hunyt el 64 évesen San Franciscóban. 

Smith élethosszig tartó barátsága McDormanddal a ‘70-es évek végén kezdődött. Mind a ketten a  Yale School of Drama diákjai voltak, majd A nomádon földjén-ben együtt is játszottak. Smith Dollyt alakította, aki a film egy pontján így szólt a főszereplőhöz: “Megláttál akkor, amikor elrejtőztem mások elől. Néha hamarabb láttál, mint én saját magamat. Erre volt szükségem az életemben.”

Smith 1995-től volt az American Conservatory Theatre igazgatója, majd egészségügyi állapota miatt 2020 decemberében lemondott a posztról. 

Mielőtt New Yorkból San Franciscóba költözött, hogy elfogadja az ACT elnöki pozícióját, a Hawaii Honolulu Ifjúsági Színházban és a SUNY-n  (Purchase Youth Theatre in Purchase, New York) tanított, de dolgozott a Pincetoni Egyetemen,  és diákok sokaságát oktatta Firenzében, Olaszországban is. 

A Yale School of Drama falai között tanult színészetet, és már ez idő alatt együtt játszott Glenn Close-zal a Ványa bácsi színpadi adaptációjában. 

A szakma és rajongók mellett férje, Warren David Keith színész, akivel a Yale-en ismerkedett meg, fia Owen és a széles rokonság gyászolják.