Elhunyt Sacheen Littlefeather, a színésznő, aki visszautasította Marlon Brando Oscar-díját

75 éves korában elhunyt Sacheen Littlefeather színésznő.

A színésznőt 1973-ban ismerte meg a nyilvánosság, amikor Marlon Brando nevében visszautasította A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. “Nagyon sajnálattal nem tudja elfogadni ezt a nagyon nagylelkű díjat. És ennek okai a filmiparban történő bánármód az amerikai indiánokkal szemben” - mondta a színésznő akkori beszédében.

A Sacheen: Breaking The Silence című dokumentumfilmben a színésznő elmondta, hogy a beszédet követően csakugyan feketelistára került Hollywoodban. Sacheen azt is elárulta, hogy a díjátadón John Wayne a kulisszák mögött készen állt arra, hogy lerángassa őt a színpadról.

“Ez volt az első alkalom, hogy valaki politikai nyilatkozatot tett az Oscar-gálán, és ez volt az első díjátadó, amelyet műholdon keresztül sugároztak, ezért is választotta Brando ezt az alkalmat” - mondta a színésznő.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 2022 augusztusában adott ki egy nyilatkozatot, amelyben bocsánatot kértek a színésznőtől. “Ami az Akadémia bocsánatkérését illeti, mi, indiánok nagyon türelmes emberek vagyunk - még csak 50 év telt el! Mindig meg kell őriznünk a humorérzékünket ezzel kapcsolatban. Ez a túlélésünk módszere” - reagált a nyilatkozatra Sacheen Littlefeather.

A színésznő ismertebb alakításai a Shoot the Sun Down, a Winterhawk, A nevető rendőr és a Johnny Firecloud című filmekben láthatók.

Nyugodjon békében!

#1
Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather

szül. 1946. 11. 14. - elhunyt 2022. 10. 02.
Salinas, Kalifornia, Egyesült Államok
A színésznőt 1973-ban ismerte meg a nyilvánosság, amikor Marlon Brando nevében visszautasította A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. “Nagyon sajnálattal nem tudja elfogadni ezt a nagyon nagylelkű díjat. És ennek okai a filmiparban történő bánármód az amerikai indiánokkal szemben” - mondta a... több»