81 Örök tél  (2018)

A magyar filmgyártás először nyúl a munkatáborok és a gulág témájához: Szász Attila rendező és Köbli Norbertforgítókönyvíró egy komor és hideg történelmi drámát tett le az asztalra.

Az örök tél című filmben egy családja mellől elhurcolt családanya, Irén kálváriáját követhetjük végig, aki évekig küzd az embertelen körülmények, a kegyetlen őrök, a fizikailag megsemmisítő munka és a lelkileg felőlrő igazságtalanság ellen - hiszen csak egy bűne volt: az, hogy svábnak született.

A film főszereplőjét egy valós személyről mintázták, ahogy a film történetének több eleme is az ő visszaemlékezéseit eleveníti meg.

A főszereplőt Gera Marina alakítja, Csányi Sándor, pedig Rajmundot, Irén egyik fogolytársát. Rajmund és Irén között a zord körülmények dacára vonzalom is szövődik - hiszen a film egyik alapvető kérdése, hogy mennyire lehet akkor embernek maradni, amikor minden ez ellen dolgozik.

A filmben szerepet kapott Döbrösi Laura, akivel a rendező a Félvilágcímű filmben már dolgozott együtt - de feltűnik benne Farkas FranciskaFür AnikóGáspár Tibor és Kurta Niké is. 

A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült, és február 25-én mutatják be a hazai mozik.