Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
78
Filmadatlap
 
27
Szereplők
11
Vélemények
16
Képek
1
Videók
 
Katalin Csángó   2019. 11. 30.

legújabb vélemény

Jól fésült borzalmak

Vannak filmek, amiket csak nagyobb közök átugrálásával (bár előfordul, hogy vissza is kell "tekernem", de még így is megéri kihagyni) tudok megnézni, mert idegesít, hogy tudom, mi fog történni, de hogy szabatos legyek: idegesítenek a közhelyek. Lemaradtam Csányi Sándor és partnere románcáról, csak a végkifejletet láttam. Nem hiszek a közvetíteni kívánt gondolatnak (propagandaként hat), ha még a "kellékekhez" sem konyít a rendező. Ebben a környezetben Gera Marina alakítása kiugróan mély érzelmi tartalmat sejtetett. Úgy fogtam fel, hogy a színészek mentették a menthetőt. Sokan a képi világot dícsérik. Nekem pont az volt hiteltelen.

 
indingo   2018. 03. 03.

Maga a hangulat, a látvány és a történet egészen jó volt. A párbeszédek érthetőségével nekem is bajom volt, de ennél jobban zavart, hogy egy elhurcolt, évekig sínylődő ember, hogy lehet(ne) annyira elhízva, mint Csányi a filmben.

1

 
GedyPapa   2018. 03. 13.

Szomorúvá tett a film. Egyrészt a témája miatt, de legfőképpen a megvalósítása miatt. Nagyon vártam, hogy végre láthassam, mert tetszett a koncepció, hogy végre a gulágra hurcolt emberekről is készül egy realisztikus film. Ezzel szemben azonban készült egy olyan film, ami nem volt akkora hatással rám, mint amire számítottam. Nincs meg az ereje, nem adta át azt a hangulatot, amit egy ilyen fontos témának át kellett volna adnia. Ami pedig a leginkább zavart, hogy egy ilyen jelentőséggel bíró történetbe is kellett egy idegesítő szerelmi szál, ami a film második részében teljesen átvette az irányítást.. Csalódás volt. Nem is kicsit. Remélem, hogy valaki tudja javítani ezt a hibát és végre egy méltó, populáris film készül a kommunizmus bűneiről is, ha már a nemzetiszocialista évekről ennyi alkotás született már..

 
Berto49   2018. 02. 28.

Az MTVA Médiaklikk megfelelő oldalán sikerült megnéznem ezt a mindeddig agyonhallgatott témáról szóló megrázó filmet, amelyet a Duna TV-én elmulasztottam. A „malenkij robot”-ra, három hét kukoricatörésre elhurcolt ártatlan százezrek közül rengetegen nem élték túl a donyecki szénbányákban rájuk kényszerített munkát, meg a fogság embertelen viszonyait. Egy a csodával határos módon túlélő asszony, Irén sorsát lehetett követni. Ő a szerencséjét annak is köszönhette, hogy a lágerviszonyokat jól kiismerő fogoly, Rajmund szerelmes lett belé és kitanult szabályaival segítette az asszonyt. A témára bőven ráfért a megfilmesítés, a megvalósítás azonban sok helyen klisés, nem tudott túllépni a börtönfilmek szokványos közhelyein. Úgy látszik a magyar filmekhez szervesen hozzátartozik a színészek gyenge szövegmondása, ebben élen járt Csányi Sándor és a rövid, de szinte érthetetlen beszédjével Kurta Niké. Döbrösi Laura esetében maguk az alkotók is érezhették a hibát, mert nagyothallóként kis táblácskával „beszéltették”. Előfordulhat, hogy a hangmérnök sem állt a szakmája magaslatán, pedig a stáblistán kiemelt helyen szerepelt. Mindezek ellenére a Szász Attila – Köbli Norbert alkotópáros általam látott legjobb filmje.

 
HercegPeter   2018. 11. 16.

Szerintem ez inkább romantikus film mint dráma és nálam ebbe halt bele a film. Persze mint olyan elég egyedi, hiszen ritka a gulágban játszódó szerelmi történet, de ezért is furcsa. Kicsit nehéz összeilleszteni a kettőt. Számomra érdekesebb lett volna, ha a szerelem helyett inkább a megpróbáltatásokra fókuszálnak, ahogy a film első felében tették. Egyébként talán túl hosszúra is sikerült. Én szeretem a magyar filmeket, de ez most nekem nem jött be.

Gera Marina
Gera Marina
Csányi Sándor
Gera Marina
Gera Marina
Gera Marina
Döbrösi Laura
Csányi Sándor
Gera Marina
Gera Marina
Csányi Sándor
Gera Marina
Döbrösi Laura
Döbrösi Laura
Gera Marina
Döbrösi Laura
Csányi Sándor
Gera Marina
Gera Marina
 
Szász Attila filmje megható, átélhető és tele van érzelemmel. Bemutatja az a mérhetetlen emberi szenvedést, amin a táborok rabjai keresztülmentek, de soha egy percig nem hatásvadász és nem giccses. 8,5/10 több»
 
A mű sajnos nem boncolgatja a tragédia lényegét: a magyarországi helyzetet, ami még több ember halálát és Gulágban megélt trauma évtizedekig való elhallgatását eredményezte. Hiszen hiába élték túl a malekij robotot és a sok szörnyűséget: a kimondatlan, évekig cipelt megrázkódttatás vesztesekké tette őket is. Szász Attila talán méltó elégtételt nyújtott a kommunizmus áldozatainak.
9/10 több»
 
Az Örök tél folytatja a magyar önáltatásnak azt a jól bejáratott áldozatnarratíváját, amely kizárólag rajtunk kívül álló okokban látja a gonoszt, magunkat pedig a mártíromság alakzataival reprezentálja, ahelyett, hogy nézőközönségét végre kendőzetlenül szembesítené saját bűneivel. több»
 

A film a bemutatását követően egy hétig ingyenesen volt megnézhető az MTVA oldalán.

(hp)
 

A szovjet tiszteket orosz anyanyelvű színészek alakítják.

(hp)
 

Gera Marina a film összes jelenetében feltűnik.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.