Elveszett illúziók (2021)

Illusions perdues

Péter   2023. 03. 03.

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy ez egy igazán remek adaptáció, amit mindenkinek látnia kell. Nem csak irodalomkedvelőknek.

LACCCCCCCI   2023. 03. 02.

Balzac eredetijét ismerve, szerintem nagyon izgalmas lett a feldolgozás, ami valahol tovább is gondolja az eredeti művet.

A film összbevétele 7 252 899 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 1 000 680 forintot termelt. A hazai mozik összesen 528 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

A Xavier Dolan által alakított Nathan d'Anastazio valójában a regény három karakterének szintézise: Raoul Nathan, Daniel d'Arthez és Melchior de Canalis jellemvonásaiból lett összegyúrva.

(csd)

A film cselekménye leginkább az Elveszett illúziók című regény második részének, az Egy vidéki nagyság Párizsban adaptálására fókuszál.

(csd)

Xavier Giannoli nem akarta változatlan formában filmre vinni Balzac regényét: „A művészet abból táplálkozik, amit eléget. A mozi természeténél fogva egy valóság vagy egy könyv átformálása. Különben mi értelme lenne?” – nyilatkozta korábban a rendező.

(csd)

Xavier Giannoli, aki akkoriban irodalmat tanult, 20 éves korában fedezte fel Honoré de Balzac regényét. Már akkor azon gondolkodott, hogy adaptációt készít belőle.

(csd)

Több száz éves regényt dolgoz fel, de az osztályharcról és a társadalmi különbségek áthidalhatatlanságáról szóló Elveszett illúziók témája aligha lehetne aktuálisabb. több»