Jóval azelőtt, hogy Kendrick Lamart a nyugati part királyának nevezték volna, vagy hogy Michael Jackson elnyerte volna a King of Pop címet, Elvis Presley volt a Rock 'n' Roll vitathatatlan királya.

Az Elvis illusztris zenei karrierjéhez kapcsolódó számok elképesztőek. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) több mint 150 albumát és kislemezét minősítette arany, platina vagy többszörös platina minősítéssel az Egyesült Államokban, míg 149 dala került be a Billboard Hot 100-as listájára, köztük 114 top 40-es sláger, 40 top 10-es és 18 első helyezett.

Elvis eladásainak több mint 40 százaléka azonban a tengerentúlról származik és a becslések szerint Elvis Presley összes eladása meghaladja az 1 milliárd darabot, amivel ő minden idők legsikeresebb zenei előadója. Több mint négy évtizeddel a halála után Elvis még mindig ugyanaz az ikon, akivé rövid élete alatt vált.

Ez egyik leghíresebb összeesküvés-elmélet a világon is Elvis nevéhez fűződik. Halálának 40. évfordulóján a Times egy cikket közölt, amelyben az Elvis halálával kapcsolatos legjelentősebb összeesküvés-elméleteket vizsgálta, például azt, hogy megrendezte saját halálát, hogy elmeneküljön a maffia elől, vagy hogy az FBI-nak nyújtott segítség után belépett a tanúvédelmi programba.

A halála óta eltelt években az ilyen elméletekben való hit csökkent: egy 1990-es évek közepén végzett felmérés szerint az amerikaiak mintegy 11 százaléka még mindig nyitott volt arra az elképzelésre, hogy Elvis még mindig él, de ez az arány 2000-re jelentősen, 4 százalékra csökkent.

Bármit is gondoljunk ezekről a számokról, az Elvis-rajongóknak még mindig van okuk az örömre, hiszen A Király rajongótábora folyamatosan növekszik. Egy 2017-es felmérés szerint az amerikaiak 47 százaléka még mindig Elvis-rajongónak vallja magát - ez a legmagasabb arány az elmúlt több mint negyed évszázadban.

Íme néhány megkérdőjelezhető és néhány meglepő tény Elvis Aron Presley életéről, akiről egyvalami 100 százalékig biztos: jelenléte még sokáig velünk marad.

1. ELVIS ÉS IKERTESTVÉRÉNEK TRAGÉDIÁJA

A Mississippi államban született fiú szerény körülmények között nőtt fel, és nehéz, traumatikus gyermekkora volt. Elvis életének első tragédiája a születése idején történt. Testvére, Jesse Garon halva született, 1935. január 8-án hajnali 4 órakor, körülbelül fél órával Elvis előtt.

A szívszorító tény, hogy Jesse még Elvis születése előtt meghalt, súlyos érzelmi következményekkel járt a túlélő ikertestvér számára. Ahogy idősebb lett és híressé vált, Elvis nem csinált titkot a veszteségéből, és interjúiban gyakran hivatkozott Jesse-re, míg az ikrek édesanyja, Gladys állítólag azzal vigasztalta magát, hogy Elvis hihetetlen sikere részben annak köszönhető, hogy örökölte testvére, Jesse erejét.

2. ELVIS APJA ELÍTÉLT HAMISÍTÓ VOLT

Elvis Presley felemelkedésének története sokak számára a valóra vált amerikai álom, ám gyermekkorának első éveiben nagyon valószínűtlennek tűnt, hogy sikereket érjen el, hiszen a pénzügyi nehézségek miatt szegény családja a túlélésért küzdött. Elvis a nagy gazdasági világválság kellős közepén született, és Peter Guralnick (Elvis egyik életrajzírója) szerint a Presley család teljes mértékben megérezte a súlyos gazdasági visszaesés erejét.

Elvis korai éveinek legaggasztóbb pillanata 1937-ben következett be, amikor apját, Vernont édesanyja bátyjával, Travisszel és a család egyik barátjával együtt három év börtönre ítélték, mert hamisítottak és megpróbáltak beváltani egy 4 dolláros csekket. Nincs bizonyíték arra, hogy Vernon és bűntársai megrögzött bűnözők lettek volna, és az egyik szomszéd azt mondta Guralnicknak, hogy szerintük a férfiakkal példát statuáltak; sajnos az eset egyszerűen csak azt mutatja, hogy milyen súlyos anyagi nehézségekkel küzdött akkoriban oly sok amerikai család.

Bár Vernont nyolc hónap után szabadon engedték, a Presley-k elvesztették az otthonukat, amíg ő távol volt, ami azt jelentette, hogy Gladysnek és a fiatal Elvisnek a családra és a barátokra kellett támaszkodnia.

3. A ZENETANÁRA SZERINT TEHETSÉGTELEN VOLT

Talán abszurdnak hangzik, hogy a rock 'n' roll történetének legsikeresebb zenésze eleinte kudarcot vallott, de fiatal korában így ítélték meg a tehetségét - legalábbis a középiskolai jegyei alapján.

Elvis Presley szokatlan iskolai diák volt, akinek személyisége látszólag távol állt attól, ami zenei karrierje során kialakult. Kívülálló volt, aki a városi Humes High Schoolban töltött első éveiben kevés pozitív benyomást tett a környezetére.

Elvis végül a zenén keresztül találta meg identitását: szünetekben és ebédidőben gitározott diáktársainak, akiket összességében kevéssé érdekelt a zenéje. Guralnick arról is beszámol, hogy Elvis nyolcadikos zenei tanára, Miss Marmann nyíltan megmondta a fiúnak, hogy nincs tehetsége. Válaszul a leendő király elhozta a gitárját az osztályba, és előadta Fairley Holden "Keep Them Cold Icy Fingers Off Of Me" című dalának egy változatát, aminek hatására Marmann beismerte, hogy nem sok érzéke van a rock 'n' roll értékeléséhez.

4. ELVIS MENEDZSERE MEGVÁLTOZTATTA A SZEMÉLYAZONOSSÁGÁT

Ahogyan később a Beatles is élvezte legendás menedzserük, Brian Epstein irányítását, Elvis Presley korai karrierje Tom Parker ezredes közreműködésének köszönhetően kapott lendületet, aki egy látszólag teljesen amerikai menedzser volt Nyugat-Virginiából, aki az 1930-as és 1940-es évek különböző énekeseinek felfuttatsával szerzett nevet, és aki korábban az amerikai hadseregben szolgált.

De látszólagos tekintélye ellenére Parker - aki később kegyetlen üzletemberként és kíméletlen tárgyalófélként szerzett hírnevet - titkot rejtegetett. Alanna Nash szerint, akinek a The Colonel: The Extraordinary Story of Colonel Tom Parker and Elvis Presley című könyve hihetetlenül részletes beszámolót nyújt Elvis életének egyik legmeghatározóbb alakjának életéről - Parker egyáltalán nem is az Egyesült Államokból származott, hanem illegális bevándorló volt, aki fiatal felnőttkorában Amerikába szökött, és a Parker csak álnév volt. Valójában Andreas Cornelis van Kuijk néven született, és szülőhazájából, Hollandiából érkezett.

Még furcsább, hogy Nash azt állítja, hogy Parker valódi személyazonossága egész életében rejtély maradt barátai és családja többsége számára. Ráadásul az utóbbi években olyan pletykák terjedtek el, hogy a korábban Kuijk néven ismert férfinak titkolnivalója lehetett...

5. ELVIS SOHA NEM LÉPETT FEL AMERIKÁN KÍVÜL

Közismert tény, hogy Elvis csak az észak-amerikai közönségnek lépett fel, és három kanadai fellépéstől eltekintve csak az Egyesült Államokban turnézott. Az Egyesült Államok természetesen nagy zenei piac, és vitathatatlanul elég jövedelmező ahhoz, hogy még egy Elvis kaliberű művész karrierjét is fenntartsa. De nem tűnik furcsának, hogy míg kortársai, mint például a Beatles, bejárták a világot, Elvis soha nem tette meg ugyanezt?

Állítólag ennek oka Elvis titokzatos menedzsere, Tom Parker ezredes volt. Alanna Nash életrajzíró szerint Parker attól félt, hogy ha külföldre utazik Elvisszel, akkor kiderülhet, hogy illegális amerikai lakos. Hogy Parker miért volt ennyire óvatos a valódi személyazonosságával kapcsolatban, azt a történészek máig nem tudják.

Miután Parker az amerikai hadseregben szolgált, jutalmul lehetőséget kapott arra, hogy illegális bevándorlói státuszát eltöröljék, és honosíthassa magát. De mint Nash megjegyzi, vannak, akik úgy vélik, hogy Elvis menedzsere részt vehetett egy holland nő meggyilkolásában, ami a hirtelen kivándorlásához vezethetett.

6. PRISCILLA 14 ÉVES VOLT, MIKOR MEGISMERTE ELVIST

1958-ban Elvis Presley-t besorozták az amerikai hadseregbe, és két évig Németországban állomásozott. Az élmény állítólag átformáló és óriási hatással volt Elvis karrierjére és személyiségére. De Elvis németországi tartózkodása személyes szinten is jelentős volt, mivel ezekben az években ismerkedett meg azzal a lánnyal, aki később a felesége lett.

A furcsaság, hogy a lány akkoriban mindössze 14 éves volt, míg Elvis, a világ egyik leghíresebb embere a Biography szerint 24 éves.

Priscilla a légierő egyik katonájának lánya volt, akit ugyanarra a németországi bázisra helyeztek át, mint Elvist. Megismerkedésük furcsaságát az is bonyolította, hogy Elvis szeretett édesanyja, Gladys akkoriban halt meg, és a zenész állítólag kísérteties hasonlóságot látott anyja és a 14 éves Priscilla között.

A pár végül 1967-ben házasodott össze, egy közös lányuk született, Lisa Marie, majd 1972-ben elváltak.

7. ELVIS A KARATE MEGSZÁLLOTTJA VOLT

A későbbi felesége, Priscilla mellett volt még egy másik megszállottsága is, amellyel a Rock 'n' Roll királya az amerikai hadseregben töltött évei alatt találkozott: a harcművészetek, amelyek a zenén kívül életének egyik fő szenvedélyévé váltak, különösen a karate.

A Graceland hivatalos honlapja szerint Elvis 1958-ban kezdett el egy német karate szakértővel, Jürgen Seydellel edzeni a bázison kívüli otthonában, Nauheimben, és a művészet iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 1960-ban, Memphisbe való visszatérése után néhány hónapon belül Hank Slemansky, a helyi edző adományozta neki az első fekete övet.

Később Kang Rhee mesterrel edzett, aki egészen az 1970-es évekig a karatetanára maradt. Elvis annyira beleszeretett a karatéba, hogy 1974-ben még saját dojót is nyitott, Tennessee Karate Institute néven.

A Black Belt magazin megjegyzi, hogy nem egyszerűen csak egy sztár volt, aki hobbiból karatézott, mivel egyike volt annak a talán csak 100 amerikainak, aki akkoriban fekete övet szerzett. 1974-re Elvis 8. fokú fekete öves volt.

8. ELVIS MEGVETTE ROOSEVELT KEDVENC HAJÓJÁT

Elvis bevallott hazafisága miatt megpróbálta megőrizni az amerikai politikai örökséget. A Fehér Ház története szerint 1964-ben a zenész megvásárolta a USS Potomacot, azt a hajót, amelyet Franklin D. Roosevelt elnök 1936 és 1945 között "úszó Fehér Házként" használt.

Roosvelt olyannyira nagyra tartotta a hajót, hogy amellett, hogy pihenőhelyként használta, külföldi vendégeket is fogadott a Potomac fedélzetén, 1939-ben például a brit királyi családot. Amikor úgy tűnt, hogy a hajót a roncstelepre szánták, Elvis Tom Parker ezredes támogatásával megpróbálta megmenteni és "nemzeti szentélyként" újrahasznosítani, hogy így pénzt gyűjtsön a March of Dimes Alapítványnak, a maga Roosevelt által alapított anya és baba jótékonysági szervezetnek, de a fenntartási költségek miatt az alapítvány elutasította a tervet.

A Potomacot a hatóságok lefoglalták, akik 1980-ban úgy vélték, hogy kábítószer-csempészetbe keveredett. A hajó ezután elsüllyedt, miközben a San Franciscó-i Treasure Islanden lefoglalták, de végül kiemelték restaurálásra, és ma egy önkéntesekből álló csapat üzemelteti.

9. ELVIS UTÁLTA A BEATLES-T

Számos mítosz és legenda kering Elvis Presley egyetlen találkozásáról a Beatles-szel, akikkel 1965. augusztus 27-én találkozott. A beszámolók arról szólnak, hogy az előadók között egy hihetetlen jam sessionre került sor. A BBC szerint azonban, bár a nagy négyes nagyon szeretett volna találkozni a Királlyal, minden érintett el akarta kerülni, hogy az eseményből reklámfogás legyen, ami azt jelenti, hogy a sajtót nem hívták meg, és az eseményről soha nem készültek fényképek vagy felvételek az utókor számára.

Elvis brit kollégáihoz való hozzáállása azonban évekkel később, a Király FBI-aktáinak nyilvánosságra hozatalával tisztázódott. 1970-ben Elvis kézzel írott levelet juttatott el a Fehér Házba, amelyben audienciát kért Richard Nixon elnöktől. A Nemzeti Levéltár szerint a találkozón Elvis felvetette, hogy hasznos szövetséges lehet a kábítószer elleni háborúban, és ami a legfurcsább, a rock 'n' roll sztár számos társát potenciális biztonsági kockázatnak nevezte, köztük a Beatlest, akiknek szerinte meg kellene tiltani a belépést az Egyesült Államokba.

Az ír Daily Mail szerint Elvist a találkozásuk után eltelt években egyre jobban aggasztotta a hippivé válásuk, és úgy látta, hogy a "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" című albumuk borítóján Karl Marx képét használták, ami azt bizonyítja, hogy "Amerika-ellenesek".

10. AZ IGAZSÁG ELVIS RENDŐRSÉG IRÁNTI MEGSZÁLLOTTSÁGA MÖGÖTT

Elvis Presley élete során számos rendőrtiszttel, sőt egész rendőri erőkkel tartott fenn kapcsolatot, és gyakran adományozott pénzt a rendőri ügyek támogatására. Graceland beszámolója szerint a memphisi járőr, Jim Hammers így nyilatkozott: "Nem érdekel, hogy hol volt, ha rendőröket látott, Elvis mindig megállt és beszélt velük... Az utcán melléjük hajtott, és rávette őket, hogy húzódjanak félre. óÓrákat töltött azzal, hogy különböző helyeken beszélgetett velük."

Egy bizarr incidens során Elvis is bekapcsolódott a rendőri munkába, amikor egy közlekedési baleset szemtanúja volt, és a rendőröknek segített azzal, hogy a baleset helyszíne körül irányította a forgalmat, ami minden bizonnyal valóságos látvány volt az arra járó autósok számára.

Elvis gyűjtötte a rendőrségi jelvényeket is, először 1957-ben kapott egyet egy lánytól egy memphisi korcsolyapályán. A sztár mindenhol rendőrségi jelvényeket gyűjtött, sőt, a Nixon elnökkel való találkozója során még a Szövetségi Kábítószer- és Veszélyes Kábítószerügyi Hivatal jelvényét is sikerült megszereznie a gyűjteményébe.

Priscilla Presley azonban egy sokkal alattomosabb indítékot sejtet, amikor 1985-ben megjelent "Elvis és én" című memoárjában azt írja: "A narkós jelvény valamiféle végső hatalmat jelentett számára. Elvis fejében ez a jelvény feljogosította arra, hogy bármilyen felírt kábítószert magánál hordjon." Priscilla azt állította, Elvis úgy gondolta, hogy a jelvény birtokában a tengerentúlra is vihet drogot, és hogy a kísérete bármilyen fegyvert magával vihet az útjaik során.