Ennyibe kerülne megépíteni a Vissza a jövőbe időgépét

Gyakorlatilag lehetetlen megépíteni, de ha sikerülne is, elég borsos árat kéne fizetni érte.


A Vissza a jövőbe 30. évfordulójának alkalmából a Movieclips összeszámolta, mennyibe kerülne megépíteni a kultikus filmben látható időgépet.
Lássuk, kezdetnek kéne egy eredeti, 1980-ból való DeLorean, ami akkoriban 12 ezer dollár volt. Ma már egy használt példány 40 ezerbe fájna, de egy vadonatúj darabért 57,5 ezret kéne fizetni. Ahhoz, hogy egy ilyen gép 88 mérföld/órára gyorsuljon fel, meg is kell kell tankolni, ami további 50 dollár. Most jön a nehezebb része. A fluxuskondenzátor már problémásabb  dolog lenne, ugyanis képesnek kell lennie feketelyukat vagy féreglyukat generálni. Ehhez egy nagyon nagy teljesítményű részecskegyorsítóra lenne szükség, hasonlóra, mint ami Svájcban található. A nagy hadronütköztető 9 milliárd dollárba került, de tételezzük fel, hogy nincs ekkorára szükség, és beleférhetünk röpke 5 milliárdba. Ha szert szeretnénk tenni, 1,21 gigawatt teljesítményre, szükségünk lesz plutóniumra is, melynek grammonkénti ára 5600 dollár. Erre összesen 67,3 ezret kéne költeni.
Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a jövőbe nem érdemes légdeszka nélkül menni, még jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk. Jelenleg a Hendo és a Lexus is dolgozik a maga példányán. Egy működőképes darabhoz igen erős mágnesek kellenek, bár még ezek sem garantálják azt, hogy úgy suhanjuk, mint Marty McFly. Mindenesetre ez újabb 10 ezer lesz.
Ha ezt összeszámoljuk, az összeg megközelíti 5,000,150,000 dollárt.  Belevágunk?