59 Rambo  (1986)

Bármennyire is az egyik legkultikusabb franchise-nak számítanak a Rambo filmek, a rajongók többségének egy kissé talán zavarba ejtő, hogy az évek során a karakter önmaga karikatúrájává vált.

Az első Rambot egyszerűen imádta a közönség, és bár igencsak akciódúsnak mondható a film, közel sem annyira brutális, mint a napokban mozikba került Rambo 5. A korábbi folytatásokban, amelyben John Rambo vietnami hadifoglyokat szabadít ki, majd pedig oroszokkal küzd Afganisztában egy igencsak tömény szimbolikája a nyolcvanas évek nemzetközi politikai hangulatának.

És bár erről ritkábban hallani, a nyolcvanas évek közepén ráadásul egy Rambo animációs sorozat is készült. Nincs itt semmi félreértés 65 epizódot megért Rambo: The Force of Freedom határozottan gyerekeknek készült.

Az alapkoncepció persze egy kissé eltér a filmekétől, John Rambo ugyanis egy különleges csapat tagja, amely a világ legádázabb gonosztevőivel veszi fel a harcot. A kivitelezés, a hangulat pedig pontosan olyan, amilyet egy mesének el lehet képzelni a nyolcvanas évekből.