Ez a törölt jelenet szörnyfilmmé tette volna Stallone Dredd bíróját

Nehéz megmondani, hogy az 1995-ös Dredd bíró akkor most igazi kultfilm vagy mára is ugyanolyan kínos, mint a megjelenésekor volt. Mindenesetre nem ez Sylvester Stallone legjobban sikerült alakítása, mégis valahogy mindenki emlékszik rá. Egy félig könnyed, félig nyers akció-sci-fi-thriller valamire, ami egyetlen jelenet híján akár szörnyhorror is lehetett volna.

A Dredd bíró története egy nem túl vidám, ám cserébe legalább ijesztő jövőképet fest elénk. Az emberiség olyan szinten elnépesedett, hogy már csak hatalmas, túlzsúfolt megavárosokban képes életben maradni, de ezekben oly mértéket ölt a bűnözés, hogy még az is bűnöző, aki nem. Egy ilyen szitut csak úgy lehet megoldani, ha nem tököl az igazságszolgáltatás, ezért a rend éber őreit egyszemélyben bírónak és hóhérnak is kinevezik. És mind közül egy bizonyos Dredd a legjobb – amíg a hatalmak úgy nem döntenek, hogy elég volt belőle.

A film a klasszikus ’90-es évekbeli akció-sci-fi zsáner egyik iskolapéldája, amelynek nyers világát az alapjául szolgáló képregények adják. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy a film készítői leforgattak egy olyan jelenetet is, ami végül nem került be a filmbe. A valódi okok sosem derültek ki hivatalosan, de valószínűleg két dologra vezethető vissza.

Az ominózus jelenet a film nagy fináléjában kapott volna helyet, de mivel nem kapott, a végeredmény sokak szerint egy összecsapott és értelmetlen valami lett. Eredetileg ugyanis az Armand Assante által alakított főgonosz életre kelti egy rakás klónját, hogy azok végezzenek Dreddel. Meg is kezdődik a folyamat a laborban, a felek neki is látnak a kötelező bunyónak, ám ahelyett, hogy a félkész klónok előmásznának koporsóra emlékeztető bölcsőjükből, az egész labor látszólag minden ok nélkül felrobban.

Nos, ez azért lehet, mert a filmben eredetileg igenis felkeltek volna a klónok, és Dredd meg is küzdött volna velük. Ám a produkció már enélkül is olyan durva lett, hogy kockáztatták a 18 karikás besorolást, amit a készítők a nagyobb bevétel reményében el akartak kerülni. Így több más durva jelenettel együtt ezt a mészárlást is kivágták a végső változatból. Egy másik elmélet szerint a klónok, akiket így csak egy-egy pillanatra láthatunk, valójában annyira gagyin lettek megcsinálva, hogy azt a készítők nem merték bevállalni. Így inkább az egészet kukázták.

akció | krimi | sci-fi | thriller

2139-re a Föld komoly változásokon megy át. A nagy népességnövekedés miatt az emberiségek óriási városokban élnek, ahol tombol a bűnözés. A bűnüldözés sikeressége a... több»