Az 1996-ban mozikba került A függetlenség napja Will Smith, Jeff Goldblum és persze Bill Pullman főszereplésével Roland Emmerich egyik legjobb filmjének tekinthető.

A katasztrófafilmek nagymesterének azonban igencsak meggyűlt a baja a stúdióval, amikor a cím véglegesítése került szóba. A Fox mindenképpen ragaszkodott a “Doomsday”-hez, amely lássuk túl sokat árult volna el a film alapötletéből.

Emmerich ragaszkodott A függetlenség napjához, sokáig azonban úgy tűnt, hogy a stúdió hajthatatlan, szerencsére azonban Bill Pullmannek sikerült mindenkit meggyőznie arról, mi is lenne a helyes választás.

A függetlenség napja cím egyúttal utal az Egyesül Államok elnökének filmben elhangzó beszédére, amely az egyik legemlékezetesebb pillanata is produkciónak. Így a rendező azzal az ötlettel állt elő, hogy vegyék fel az elnököt alakító Pullman ikonikus jelenetét, és küldjék el a Foxnak.

“Nagyon szerették volna, hogy a film a Függetlenség napja címet kapja, szóval nagyon jól meg kellett írni azt a beszédet. Felvettük egy egyszerű VHS kazettára, megmutatták nekem, és azt gondoltam, hogy ‘Atyaég, ezek után mindenképp így kell elnevezni a filmet’, végül így lett” - mesélte Pullman a Pont az a dal promójának sajtókonferenciáján.

A 2016-ban mozikba került folytatás, a Feltámadás azonban nem tudta megismételni az első rész sikerét, a megjelenést követően mind a kritikusok, mind pedig a rajongók fenntartásokkal fogadták a produkciót.