Denis Villeneuve az általa rendezett hat elismert film - köztük a Dűne: Második rész - forgatókönyvírója is, amelyért az Akadémia a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölte, de rendezői jelölést nem kapott. A jelölésében külön érdekesség, hogy Villeneuve nem rajong a párbeszédekért.

"Őszintén szólva utálom a párbeszédeket" - mondta a filmrendező a The Times of London című londoni lapnak egy nemrégiben adott interjúban - "A párbeszéd a színházba és a televízióba való. Nem egy jó szöveg miatt emlékszem a filmekre, hanem egy erős kép miatt. Egyáltalán nem érdekelnek a párbeszédek. A tiszta kép és hang, ez a mozi ereje, de ez valami olyasmi, ami nem nyilvánvaló, amikor manapság filmeket nézünk."

"Egy tökéletes világban egy olyan lebilincselő filmet készítenék, amely nem tűnik kísérletnek, de nem is tartalmaz egyetlen szót sem. Az emberek úgy jönnének ki a moziból, hogy azt mondanák: "Várj, nem volt párbeszéd?". De nem éreznék a hiányt". - fejtette ki a rendező.

Villeneuve ezután egy még ennél is élesebb állítással folytatta, különösen a kisképernyős tartalmak minőségét tekintve az elmúlt két évtizedben: "A filmeket megrontotta a televízió" - mondta.

Valóban állhat az egyik a másik fölött?

A képi világ VS szövegkönyv/párbeszédek fontossága olyan vita, amely körülbelül egy évszázaddal ezelőtt, az első hangosfilmekkel kezdődött. Utóbbiak híve Ethan Hawke, akiről nemrégiben bukkant fel egy izgalmas videó a TikTok-on.

Ebben Hawke a Film Society of Lincoln Centerben beszél 2018-ban, és kifejti a saját véleményét arról, hogy mit kellene tanulniuk a kezdő rendezőknek a filmiskolában.

"Ez megőrjít engem. Minden filmes iskolában, ahová mész, mindig operatőri munkát (cinematography) tanítanak" - mondta Hawke - "Azt mondják, hogy ez egy vizuális médium. Ha belegondolunk a filmtörténetbe, és abba, hogy hány nagy filmrendező volt operatőr, valójában nem sok."

"Ha belegondolsz, hány nagy filmrendező volt színész? Nagyon sok: Woody Allen, Orson Welles, Spike Lee, Robert Redford, Charles Chaplin." - sorolja Hawke.

A színész, aki maga is hat játékfilmet rendezett, tovább ment: "Szuper könnyű megérteni a filmművészetet?" - kérdezte - "Kétdimenziós. Hátradőlhetsz a monitor mögött. Nem kell bemocskolnod magad. A színészet és a rendezés ugyanaz" - állította.

"Mindkettő értelmező művészet és arról szól, hogy veszünk egy nagyszerű írást és megosztjuk. Arról szól, hogy 'Lenni vagy nem lenni? Ez egy nagyszerű mondat, hadd magyarázzam el neked, hogy miért'. [imitálja Hawke a beszélgetés során a rendező szövekönyvvel és színésszel való munkáját a Hamlet-idézeten keresztül.] Nem a képről szól".

A Dűne: Második rész csütörtöktől, azaz február 29-től a hazai mozikban is látható! Már csak pár nap és kiderül, mennyi párbeszédes részt hagyott meg filmjében a rendező.

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»