84 Rocky IV  (1985)

A Rocky filmek máig a legjobb sporttémájú mozik élmezőnyébe tartoznak, azon persze már a végtelenségig lehet vitázni, hogy melyik epizód volt a legjobb. És melyik ellenfél volt a legerősebb, legkeményebb, legutálatosabb. Sokak szerint mindkét versenyt a Rocky IV és annak ügyeletes pusztítója, Ivan Drago érdemli ki.

Röviden annak, aki valamilyen csoda folytán nem ismerné a sztorit. A Rocky IV-ben Rocky Balboa már világszerte ünnepelt bajnok, ám mivel amerikai, a szovjetek nem igazán nézik jó szemmel, hogy mindenki őt imádja. Ezért jellegzetes oroszos tudományra alapozva szó szerint felépítik a maguk verhetetlen bajnokát, Ivan Dragót.

Sajnos előbb nem Rocky, hanem egykori ellenfeléből lett jóbarátja, Apollo Creed száll ringbe vele, de az orosz szó szerint halálra veri. Ezért Rocky bosszút esküszik és soha nem látott módszerekkel készül fel a láthatóan nála ezerszer keményebb bokszoló elleni mindent eldöntő összecsapásra. És, ahogy azt majd’ minden Rocky filmben láthatjuk, végül elkeseredett és emberfeletti akaraterőről tanúskodó küzdelemben győzedelmeskedik.

Nos, mint azt a 2018-as Creed II.-ből tudhatjuk, a vereség után Ivan Drago kegyvesztetté vált hazájában és nyomorban és elfeledettségben öregedett meg. Hogy aztán bosszúvágyát fián keresztül próbálja meg kiélni néhány évtizeddel később – szintén sikertelenül.

Csakhogy Sylvester Stallone, a Rocky IV írója és rendezője eredetileg még ennél is sokkal sötétebb sorsot szánt az orosznak. Erről néhány évvel ezelőtt egy rajongói kérdezz-felelek során mesélt. A színész elárulta, hogy az eredeti elképzelése szerint Ivan Drago még sokkal rosszabb következményekkel nézett szembe a veresége után. Miután visszatért a hazájába, ahol megvetésben és szégyenben kellett tovább élnie az életét, természetesen idővel az alkoholba menekült a megpróbáltatások elől. És mint oly sokan mások ezen az úton, végül ő is elpusztította saját magát, végül pedig öngyilkos lett.

Szerencsére mindebből a filmekben semmit sem tudhattunk meg, így Sylvester Stallone is meggondolhatta magát az évtizedek során. Ivan Drago így kerülhetett újra reflektorfénybe néhány évvel ezelőtt és kaphatott valamivel kegyesebb sorsot.