Ezt az egy dolgot még a legnagyobb Star Wars rajongók sem szúrták ki A birodalom visszavágban

Amikor olyan filmeket készítenek, amelyek még véletlenül sem a mi valóságunkban vagy bolygónkon játszódnak, a díszlettervezőknek fel van adva a lecke. Oké, manapság már CGI-vel komplett univerzumokat dobnak össze egy hétvége alatt (jó, túloztam), de a filmezés hőskorában bizony még mindent makettekkel, maszkokkal, sminkkel és valódi díszletekkel oldottak meg. És ilyenkor jött jól, ha a tervezőknek volt némi kreativitásuk. Márpedig a Star Wars készítőinek nem is kevés jutott.

A Birodalom visszavág egyik ikonikus jelenete, amikor Han Solót carbonit tömbbe fagyasztják. Egy ilyen jelenethez, amely még a Star Wars univerzumon belül is egy modern technológiának számít, nagyon futurisztikus környezetet kellett teremteni. A carbonit tömb oldalán is mindenféle kezelőszervek és panelek láthatók. A film megjelenése óta immár negyven év eltelt, de sokáig senki sem tudta, hogy valójában mit is látunk a felvételeken. Ám 2010-ben egy ügyes kezű Star Wars rajongó, aki szabadidejében mindenféle valósághű modelleket készít, rájött a turpisságra.

A carbonit tömb oldalán látható kezelőpanel valójában nem más, mint egy autó kicsit átalakított műszerfala. Egészen pontosan egy 1980-ban még kimondottan újnak számító Volvo 343 műszerfaláról van szó, amelynek csak a műanyag keretét használták fel. A sebességmérő helyére egy kis kijelzőt tettek, a visszajelző lámpák helyén villogó fények kaptak helyet. És még meg is fordították az egészet.

A Volvo 343-t 1976-tól gyártották, de kizárólag Európában lehetett találkozni vele, Amerikában hivatalosan nem forgalmazták. Így könnyen elképzelhető, hogy a díszlettervezők közül valakinek jó kapcsolatai voltak a Volvónál, mert egy cserealkatrész műszerfalegységet akkoriban még nem a bontóban, hanem a márkakereskedésben lehetett szerezni.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»