Fehérellenességel vádolják a Disney-sorozat epizódját

A kritikus hangok a twitteren a Disney-t "woke"-nak és "fehérellenesnek" minősítik egy olyan gyerekműsor epizódja miatt, amelyben egy (azaz 1!) dal szól az amerikai rabszolgaság történetéről és a "jóvátétel" szükségességéről.

A visszatetszést A Proud család: Kamaszok és panaszok című sorozat június tizedikei Louder and Prouder (Hangosabb és Büszkébb) című epizódja váltotta ki. A műsor a Disney streaming szolgáltatásán, a Disney+-on fut, és a 2000es évek elején készült népszerű rajzfilm újraindítása.

Az epizódban - a közösségi médiában terjedő klipben - a szereplők arról énekelnek, hogy Amerika "még mindig nem vezekelt" a rabszolgaságért és a rendszerszintű rasszizmusért.

"A rabszolgák építették ezt az országot, és mi, a rabszolgák leszármazottai Amerikában jóvátételt érdemlünk a szenvedéseikért, és továbbra is jóvátételt érdemlünk minden egyes pillanatban, amit a rendszerszintű előítéletekben, a rasszizmusban és a fehér felsőbbrendűségben elmerülve töltünk, amellyel Amerikát alapították, és amelyet még mindig nem vezekeltek le" - skandálták az animációs karakterek egy színpadról.

A klipet az "End Wokeness" Twitter-fiók osztotta meg a "Blatant anti-white propaganda" ("kirívóan fehérellenes propaganda") felirattal. Christopher Rufo konzervatív író újra megosztotta a videót a Twitteren, "tiszta kritikai fajelméletnek" nevezve azt.

"Ez mérgező, megosztó és romboló" - írta egy Twitter-felhasználó a válaszokban. Mások azzal vádolták a Disney-t, hogy egy "woke" napirendet erőltet le a gyerekek torkán.

Rufo azt is írta, hogy a klip tartalmazza "azt az őrült összeesküvés-elméletet, hogy Lincoln nem szabadította fel a rabszolgákat." A dal az abolicionistákat méltatja, akik a rabszolgaság megszüntetéséért küzdöttek, és segítettek a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában, mielőtt Lincoln aláírta a rabszolgaságot megszüntető Emancipációs Kiáltványt.

"Ott volt Tubman, Turner, Frederick D. Aztán azt mondják, hogy Lincoln felszabadította a rabszolgákat, de a rabszolgák férfiak és nők voltak, és csak mi magunk szabadíthatjuk fel magunkat. Az emancipáció nem szabadság" - énekelték a szereplők - "Jim Crow, szegregáció, redlining, az állami iskolák magánbörtönöket táplálnak, ahol újra rabszolgákká válunk."

A hangos kritika ellenére a klip sok dicséretet is kapott.

"Köszönöm a megosztást, abszolút kiváló klip. Milyen nagyszerű, hogy a történelem igazságát a gyerekek számára érthető módon láthatjuk" - válaszolta egy felhasználó.

"Igen, így lehet, hogy az OP nem ért egyet velük, de nem pontatlanok" - reagált Billy Procida komikus a klip tweetjére.

Az animált óvodások - akik egy kivételével mindannyian színes karakterek - azt is skandálják, hogy "követeljük a 40 holdunkat és egy öszvért", utalva a polgárháború után felszabadított rabszolgáknak tett ígéretre.

"Elvesszük a 40 holdat, megtartjuk az öszvért" - éneklik a figurák - "Mi tettük gazdaggá a családjaitokat - a déli ültetvények örököseitől az északi bankárokig, az új-angliai hajótulajdonosokig, az alapító atyákig, a korábbi elnökökig, a jelenlegi szenátorokig...".

Az aktivisták egyre többen követelik az amerikai kormánytól, hogy nyújtson jóvátételt a rabszolgasorba taszított emberek leszármazottainak, gyakran pénzügyi kárpótlás formájában.