A mai napon 31 éve hunyt el a világ talán leghíresebb rocklegendája, mégis a világ bármely pontján azonnal felismered, ha valamelyik dala megszólal. Ő Freddie Mercury. A Queen együttes legendás frontembere olyan magaslatokba jutott karrierje során, amiről a legtöbb sztár csak álmodhat. Mégis, biztosan lehet olyan érdekességeket is mondani róla, amit a legtöbb rajongó még nem ismert. Rá emlékezve mi is megpróbálkozunk most ezzel.

Egzotikus országban született

Freddie Mercury 1946 novemberében látta meg a napvilágot Farrokh Bulsara néven, párszi szülők gyermekeként. A legendás énekes Stone Townban született, amely Zanzibár szigetének nyugati partján fekszik. Születésekor a szigetország még brit fennhatóság alá tartozott, amely alól 1963-ban szakadt ki, de szuverenitása nem volt hosszú életű. Nem sokkal később kommunista forradalom megdöntötte az arab szultánságot és köztársaságot kiáltottak ki helyette. De ez is csak ideig-óráig tartott, ugyanis később egyesült Tanganyikával és megalakult a ma ismert Tanzánia orszáa.

Freddie Mercury gyerekkorában költözött el a szigetről, amikor rengetegen menekültek el az országból és az angliai Felthamben telepedtek le. A későbbi énekes is itt kötött ki és itt töltötte a kamaszkorát. Itt járt iskolába is, ahol később a Queen későbbi tagjaival is megismerkedett.

Bélyegeket gyűjtött

Mint oly sokan a világban, ő is talált valamit, amit szenvedélyesen gyűjteni kezdett még gyerekkorában. Ő a bélyegekben találta meg a kikapcsolódás kulcsát, e szenvedélyét valószínűleg édesapjától örökölte. 9 és 12 éves kora között hatalmas gyűjteményt halmozott fel különféle történelmi bélyegekből, amelyek manapság vándor kiállítás tárgyát képezik. Akik látták a gyűjteményét, egyetértenek abban, hogy bár aprólékosan odafigyelt a részletekre, túl sok következetesség nem volt a gyűjteményében. Hol méret, hol színvilág, máskor felirat szerint rendszerezte a darabokat. De abban is mindenki egyetért, hogy művészi hajlamai itt is megmutatkoztak már.

Maga terezte a Queen logóját

És ez a művészi hajlam egész életében elkísérte. Ez egy énekes-zenésztől nem feltétlenül nagy szó, ám ő más területeken is szeretett alkotni. Aki picit is figyelemmel kíséri a rocktörténelem legnagyobb együtteseit, feltűnhet neki, hogy rengeteg legendás bandának igen egyszerű logója van. Ennek oka is egyszerű: többnyire még a híressé (és gazdaggá) válás előtt készítették el ezeket saját kezűleg.

Valami hasonló a helyzet a Queen esetében is, ahol Freddie Mercury álmodta és rajzolta meg a híres logót. Csakhogy erről sok minden elmondható, épp csak az nem, hogy egyszerű lenne. Ez leginkább egy középkori családi címerre hasonlít, amely egy Q-betű köré épül. Felül egy főnix néz le a betűre, amely körül körül egy rák, két oroszlán és két angyal helyezkedik el. Ezzel a banda tagjainak csillagjegyére utalnak. Érdekesség, hogy a mindenki által ismert logo eredetileg valamivel egyszerűbb volt, ez látható az együttes első albumán is.

Sosem engedte korrigálni a fogait

Freddie Mercurynek nem csak a hangja és az énektudása volt egyedi, de a mosolya is. Valószínűleg mindegyik a fogsorának is köszönhető, amelyet a két kissé előre álló metszőfoga uralt. Valójában súlyos túlharapása volt, ami négy extra fogának volt köszönhető.

Rengeteg híresség gondoskodik róla, hogy amint lehet, a kisebb „hibákat” kijavítsák a megjelenésükön, így sokan a fogaikat is rendbe rakatják. De Freddie Mercury sosem engedte, hogy korrigálják a fogsorát. Az énekes ugyanis meg volt győződve róla, hogy ennek is köszönheti egyedi és különleges énekhangját. A szakértők szerint az énekes 92 Hz-től 784 Hz-ig terjedő hangterjedelemmel rendelkezett, amely egészen páratlan. És bár bizonyíték nincs rá, hogy a fogainak volt-e ehhez bármi köze, nem meglepő, hogy nem akarta kockáztatni a hangját.

Nem igazán volt meg a kémia Michael Jacksonnal

Az ember azt gondolná, ha a rock legnagyobb élő legendája és a pop koronázatlan királya egy időben éri el karrierje csúcsát, akkor a párosuk is hatalmas sikert arathat. Márpedig Freddie Mercury és Michael Jackson épp egyszerre érték el karrierjük csúcsát, adott volt tehát, hogy közösen is dolgozzanak. Csakhogy ez a közös munka végül igen kínossá vált, mert a két énekes között nagyon nem volt meg a kémia.

Freddie Mercury a stúdiófelvételek során egyszer azzal hívta fel az ügynökét, hogy márpedig ő lelép, mert elege van. Mint kiderült, Michael Jackson minden felvételre behozta a házi kedvencét, egy lámát. Ugyanakkor Michael Jaksonnak is voltak gondjai a közös munkával: nagyon nehezen viselte, hogy Freddie Mercury rendszeresen kokaint fogyaszt az otthonában.

Nem olyan ember volt, amilyennek a színpadon látták

Színes ruháival, hihetetlenül energikus színpadi jelenlétével és szupersztár státuszával nem nehéz azt hinni, hogy Freddie Mercury egy harsány ember volt, aki imádott a figyelem középpontjában lenni. Nos, a valóság épp ennek ellenkezője volt. Introvertált ember volt, aki a színpadon kívül egészen más életet élt.

akik ismerték a magánéletét, egyöntetűen egyetértenek abban, hogy egy visszahúzódó, megfontolt ember volt. Még karrierje csúcsán is nagyon szoros kapcsolatot ápolt a családjával, édesanyját sokszor megkérte, hogy főzzön finom ebédet neki és a bandának.

Sosem volt elégedett a zongoratudományával

Bármennyire is furán hangzik, Freddie Mercury világ életében úgy érezte, hogy ő nem igazán tehetséges zongorista. Annak fényében, hogy a Queen számos gigaslágerét zongorán ő maga komponálta, ez valóban elég fura dolog. Olyannyira szégyenlős volt a zongoratudását illetően, hogy sok élő fellépésük alkalmával vendégelőadót kért fel a billentyűkhöz. Ennek azért volt jó oldala is: így tudott csak az éneklésre és a színpadi műsorra koncentrálni.

Elvonult a világ elől

1986-ban adták a legendás koncertet a Knebworth Parkban. Akkor még senki sem sejtette, hogy ekkor láthatták Freddie Mercuryt utoljára a színpadon. Az énekes olyannyira megtartotta magának betegségét, hogy még a Queen többi tagja sem tudta, hogy valójában mekkora a baj. Elmondásuk szerint az énekes többnyire csak annyit mondott, hogy nincs kedve turnézni.

Pedig Freddie Mercury a korszak legrettegettebb és gyógyíthatatlan betegségében, AIDS-ben szenvedett. Gyakorlatilag teljesen elvonult a nyilvánosság elől és csendben élte az életét. De az ő státuszában nem lehetett csak úgy eltűnni az emberke szeme elől. Sokat pletykáltak arról, hogy halálos beteg, ezt pedig megerősítette az is, amikor 1990-ben egy díjátadón mégis megjelent a színpadon zenésztársai oldalán. Az énekes csontsovány volt és nagyon betegnek nézett ki, de még ekkor sem árulta el, hogy mekkora a baj.

Végül 1991-ben mindössze egyetlen nappal a halála előtt Freddie Mercury hivatalos bejelentést tett: „A sajtóban az elmúlt két hétben megjelent megannyi találgatás után szeretném megerősíteni, hogy HIV-pozitív, AIDS-es vagyok.”

Ha szeretnél még többet megtudni Freddie Mercury legendás karrierjéről, akkor a Bohém rapszódia a te filmed.

dráma | életrajzi | zenés

A Bohém rapszódia élénk és vibráló tablót fest a legendás Queen zenekar történetéről és a konvenciókra fittyet hányó, már-már polgárpukkasztó frontemberének, Freddie... több»