2020.12.13   szerző: hp   hozzászólások: 0

A filmes varázsvilág két talán legikonikusabb alakja,  A Gyűrűk Urából ismert Gandalf, és a Harry Potter univerzum legnagyobb mágusa, Dumbledore, de vajon melyikük a hatalmasabb? A kérdés hosszú ideje tartja lázban a rajongókat, a két tábor pedig rendre összeveti egymással a közösségi fórumokon a karakterek képességeit. Cikkünkben arra teszünk kísérletet, hogy egyszer és mindenkorra megválaszoljuk a kérdést. Ki győzne egy Gandlaf vs Dumbledore párharcban? Cikkünkben öt szempontot sorakoztatunk fel, hogy az érvek és ellenérvek összevetésével végső válasszal szolgálhassunk. Kezdjünk is hozzá! 

Gandalf vs Dumbledore: Vajon ki győzne ebben a párharcban?

1. Mágia

Ami Gandalfot illeti, nem tudhatjuk biztosan, milyen mágikus képességekkel rendelkezik A Gyűrűk ura varázslója: láttuk, hogy képest fényt csinálni, védőburkot képezni maga köré a Balrog tüzével szemben, felélesztetni Pippint, miután belenézett a Palantirba, sasokat hívni segítségül, vagy feltörölni a padlót Szarumánnal, de a csatában inkább a kardjára és a botjára támaszkodott. Vajon miért nem alkalmazta a Szarumán ellen bevetett technikáját az orkokon is?

Dumbledore-ral kapcsolatban némileg egyértelműbb a helyzet: bármikor be tudja vetni a Cruciatus, az Imperius és a különböző halálos átkok további formáját. Képes eltűnni, tárgyakat mozgatni, tűzfalat varázsolni, megbénítani embereket, és még vagy ezer más varázslat lehet a tarsolyában. A Voldemorttal szembeni párharcából pedig kiderült, hogy sokkal többre képes, mint egy átlagos varázsló. Ezt a kört ebben az összevetésben ő nyerte.

Gandalf vs Dumbledore - 0:1

2. Pusztakezes harc

Ezt a szempontot is figyelembe véve sokkal egyszerűbb a dolgunk, mint a mágiával kapcsolatban. Dumbledore-t sosem láthattuk harcolni mágia használata nélkül, ellenben Gandalffal, aki puszta kézzel gyűrte le a barlangi trollt és az orkokat, a Minas Tirith-i csatában vívott harca pedig egyértelműen a második kör győztesévé teszi.

Gandalf vs Dumbledore - 1:1

3. Barátok és szövetségesek

Mire menne egy harcos barátok és sereg nélkül? Dumbledore oldalán ott állnak Roxfort professzorai és az ifjú mágusok, akikkel együtt még a Halálfalókkal szemben is sikerrel vette fel a harcot. De legyen bármekkora vezető is Dumbledore, nehezen mérhető össze a Gandalf által vezetett Rohir sereggel, akik szétverték az orkokat a Helm szurdoki csatában. Vagy gondoljuk csak Minas Tirith-re és a Nazgul támadására, mely során ismét csak rendkívüli vezérnek bizonyult, aki mögé népek tudnak felsorakozni. Hiába a halálos átkok, ekkora túlerővel szemben Roxfort falai sem bírnák a rohamot. Ezt a kört Gandalf nyerte.

Gandalf vs Dumbledore -  2:1

 4. A legesendőbb pillanat

Mindkét szóban forgó varázsló élt át nehéz pillanatokat a történetük során. Amikor Dumbledore kiitta a mérget a szigeten, hogy megszerezze a horcruxot, következetlennek és esendőnek tűnt, és kizárólag Harry Potteren múlt, hogy túléli-e az eseményeket, vagy sem. Gandalfot ellenben Angmar, a boszorkánykirály gyűrte le ellentmondást nem tűrő módon, az életét pedig csak az mentette meg, amikor a rohaniak érkezésére megszólaltak a kürtök, ami elterelte a Nazgul figyelmét. Mivel Gandalfot kizárólag a szerencse mentette meg a tökéletesen kiszolgáltatott helyzetéből, Dumbledore ellenben előre tervezett, és olyan személyt vitt magával, aki meg tudja védeni, ezt a kört neki adjuk.

Gandalf vs Dumbledore -  2:2

5. A jobb cselszövő

Elérkeztünk az utolsó szemponthoz: vajon melyik varázsló sakkozott jobban? Bár Dumbledore nem vezetett hatalmas sereget, ellenben megrendezte a saját halálát, egyengette Harry útját a kezdetektől fogva csak azért, hogy a fiú a szükséges pillanatban feláldozhassa az életét. Ha jobban belegondolunk, ez azért elég kemény húzás tőle, de egyéb trükköket és cseleket is bevetett, információt hallgatott el, adott esetben még hazudott is, hogy a terve megvalósulhasson.

Gandalf ennél lényegesen tisztább jellem volt, aki könnyen rávette Samut, hogy legyen Frodó társa a nem sok jóval kecsegető útján, segített visszaszerezni Theodennek Rohant, és arra is rábírta Aragornt, hogy keresse fel a holtak seregét.

Míg Gandalf érvényesíteni tudta az akaratát és remek szervezőkészségről tedd tanúbizonyságot, Dumbledore olyan trükköket is bevetett, melyek a Gyűrűk ura varázslójának valószínűleg sosem jutottak volna az eszébe, vagy a jelleme lett volna túl tiszta ahhoz, hogy ilyen eszközökkel éljen. Ha nem csinálunk morális kérdést a dologból, hajszállal, de Dumbledore viszi az utolsó kört.

Gandalf vs Dumbledore -  2:3

Ezzel tehát eldőlt, de szívesen hallgatjuk meg a Ti álláspontotokat is. Bár Gandalf varázslás nélkül is remek harcos, és igen erős szövetségesekkel rendelkezik, Dumbledore a mágiával (leginkább a halálos átkokkal) és cselszövéseivel ebben az összevetésben 3:2-re győzedelmeskedett.