Gladiátor: Ezért volt életveszélyben Russel Crowe

Amikor Ridley Scott a kilencvenes években már a Gladiátor filmtervét dédelgette, nem sokan fogadtak volna arra, hogy ekkora kritikai- és kasszasiker lesz a Russell Crowe nevével fémjelzett "szandálos" film. Maximus Decimus felemelkedésére azonban nézők milliói voltak kíváncsiak világszerte, a film pedig 457,6 millió dollárt kaszált az 5 Oscar-díj mellé. A Gladiátor lett az év legjobb filmje, Crowe elnyerte pályafutása első aranyszobrát a legjobb férfi főszereplő kategóriában, de díjazták a film vizuális effektjeit, jelmeztervezését és hangkeverését is. Mindent egybevetve 50-nél is több díjat zsebelt be az ókori Rómában játszódó alkotás. Bár a forgatás kétségkívül sokaknak jelentett életre szóló élmény, és egész biztosan közéjük tartozik Russell Crowe is, a színésznek azonban volt miért izgulnia a munkálatok során. Különösen a testi épségét illetően. Kult rovatunkban ezúttal a tigriseké a főszerep.

Russell Crowe nem arról ismert Hollywoodban, hogy ne bírná a gyűrődést, sőt! A színész még a legveszélyesebb jeleneteket is előszeretettel vállalja be, és ez nem volt másként a Gladiátor forgatásán sem. Akik azt gondolják, a filmben, promóciós fotókon és a posztereken látható sérülések csak a sminkmesterek képességeit dicsérik, nem is tévedhetnének nagyobbat. Crowe a beszámolók és korábbi interjúk alapján zuhant le lóról, csúszott-mászott a porban, többször is megütötték és több csontja is eltörött. Bár ezek közül egyik sem hangzik túlságosan kellemesen, de akkor mit mondhatnánk arra, amikor valakit összezárnak öt tigrissel.

Az arénában játszódó egyik kulcsjelenetben ugyanis nem CGI nagymacskák, hanem valódi tigrisek voltak. Igaz, hogy ezek az állatok viszonylag jól idomíthatók, amennyiben fogságban nőnek fel, az ösztönöket elnyomni már egészen más kategóriába tartozik, arról nem is beszélve, hogy ezek az állatok sem épp a népes stábhoz és a kamerák kereszttüzéhez szoktak hozzá, hanem kizárólag a nevelőjükhöz. Természetesen a stáb tagjai minden tőlük telhetőt megtettek Crowe testi épsége érdekében, így arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy az állatok ne kerüljenek 15 láb távolságnál közelebb a sztárhoz. Eközben pedig az idomárok altató lövedékekkel megtöltött puskával is feszülten figyelték az eseményeket.

Aki látta a filmek, azt tudja, hogy Scott nem aprózza el a dolgokat, olyannyira nem, hogy az eredeti forgatókönyv szerint Maximus egy orrszarvúval is megmérkőzött volna, azonban mivel ezeket az állatokat sokkal nehezebb idomítani, a CGI nem lett volna elég valósághű, és mindent egybevéve költséges és veszélyes is lett volna, Scott végül kénytelen volt beérni a tigrisekkel. Faraghatják Crowe-ot bármilyen kemény fából, ezen a ponton azért valószínűleg az ő szívéről is legördült egy jókora kő.  

91 Gladiátor  (2000)

akció | dráma | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus... több»