Gyújtogatók: 10 tény, amit nem tudtál a filmről

Már csak hetek kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Lee Chang-dong filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Hamarosan a mozikban Dél-Korea hivatalos Oscar-nevezettje, a Gyújtogatók. A hazájában hatalmas sikert arató alkotása főszereplője egy kihordófiú, Dzsongszu és Hemi, a vonzó fiatal lány, akik sok év után egy véltelen folytán ismét találkoznak. A lány Afrikába utazva Dzsongszura bízza a macskáját. Csakhogy a Hemi nem egyedül, hanem egy rejtélyes és gazdag férfival, Bennel tér haza. A fiatalok között szerelmi háromszög bontakozik ki, miközben fény derül Ben titkára is.

A produkciót Haruki Murakami, Lee Chang-dong és Jungmi Oh forgatókönyve alapján Lee Chang-dong rendezte (%%, %%), míg a főbb szerepeket Steven Yeun, Yoo Ah-In, Jong-seo Jeon, Soo-Kyung Kim, Sung-Keun Moon, Bok-gi Min és Soo-Jeong Lee alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film forgatásának helyszínéül szolgáló Paju városa ismert a jellegzetes ködös időjárásáról. Kyung-pyo Hong operatőr elmondása szerint több jelenetet is azért vágtak ki a filmből, mert 'túl szép' volt, és nem illett az adott jelenetek hangulatához.
  • A jelenetet, melyben a főszereplők Jong-su házában beszélgetnek, egy hónapig forgatták, ugyanis a stábnak csak néhány perce volt, hogy az lemenő nap fényében dolgozhassanak.
  • A Gyújtogatók Dél-Korea hivatalos nevezettje a 91. Oscar-gálára (legjobb idegen nyelvű film kategória).
  • A Gyújtogatók forgatása 2017. szeptember 11-én kezdődött meg Pajuban, és 2018. január 30-án ért véget.
  • A Gyújtogatók Lee Chang-dong harmadik filmje, melyet bemutattak Cannes-i Filmfesztiválon (Rejtett napfény, Poézis - Mégis szép az élet).
  • A film forgalmazásának jogait több mint 100 országban vásárolták meg.
  • A Gyújtogatók bemutatását hangos kritikai siker övezte. A film jelenleg 91 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2018. október).
  • A film hatalmas siker volt hazájában. A premierhétvégéjén több mint 52 ezer néző váltott rá jegyet, és mindössze a Deadpool 2 végzett előtte Dél-Koreában.
  • A film alapjául szolgáló elbeszélés szerzője, Murakami Haruki ugyan nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ott van a négy alternatív Nobel-díj jelöltjei között, de kéri, hogy vegyék le a listáról. Indoklása szerint a nagy médiaérdeklődés zavarja az alkotói munkájában. A díj elnyerőjének nevét október 12-én jelentik be.
  • Murakami Haruki "Gyujtogató" című elbeszélése alapján. Magyarul olvasható a szerző "Köddé vált elefánt" című kötetében. Fordította Nagy Anita.

Hazai premierdátum: 2018.11.08.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: