2020.02.05   szerző: hp   hozzászólások: 0

A 2020-es Cseh Filmkarnevál szervezői öt napon át várjuk a cseh filmek szerelmeseit a farsangi időszak végén a Toldi moziban, ahol megtekinthetik az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit.

Ha február és farsang, akkor Cseh Filmkarnevál!

A művészfilmek kedvelőinek ajánlják a tavalyi cseh Oscar-jelölt drámát, amely fekete-fehér képsoraival az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést (Festett madár). Egy fantasztikus portréfilmmel tisztelegnek a szervezők az Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman emléke előtt, aki nyolc éve az első Cseh Filmkarnevál inspirálója volt (Forman vs. Forman). Három film – bár különböző szemszögből és hangulatban – a rendszerváltás óta eltelt időszak negatív jelenségeit veszi célba. Az egyikben egy nyugdíjas tanárnő – ezt szó szerint értve – próbál rendet tenni értékvesztett világunkban (Terrorista), a másikban egy lakótelepi magányos farkas harcol vélt és valós ellenségeivel (Nemzeti sugárút). A harmadikban a magyar néző talán észre sem veszi, hogy a film nem Budapesten, hanem Prágában játszódik, hiszen a társasházi lakógyűlés összes szereplőjében a saját szomszédait véli majd felismerni (Tulajdonosok). A Filmkarnevált pedig egy olyan vígjátékkal zárjuk, amely a tavalyi évben tarolt a cseh mozikban, másfél millióan váltottak rá jegyet (Nők, ha futnak).

Itt a nagyszerű alkalom, álljunk fel a képernyők elől és éljünk át egy kellemes közösségi moziélményt!

A szóban forgó filmek előzeteseit idelent nézhetitek meg. Bővebb információ  a http://budapest.czechcentres.cz oldalán. 

#6

NA Nők, ha futnak  (2019)

vígjáték

Věrának csodás élete volt Jindřich mellett, ezért eltökélte, teljesíti férje utolsó kívánságát – lefutja a maratont. Három lány anyjaként ebben nem lát semmi... több»

#5

NA Tulajdonosok  (2019)

dráma | vígjáték

Zahrádková asszony (Tereza Voříšková) és férje (Vojta Kotek) próbálják együttes erővel megmenteni a lakóházukat, törekvésükhöz lelkesen csatlakozik a Bernášek házaspár... több»

#4

NA Forman vs. Forman  (2019)

dokumentum

A Cannes-i filmfesztiválon bemutatott, cseh-francia koprodukcióban készült alkotás az egyik legismertebb, Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman összefoglaló életrajzi protréja.... több»

#3

NA Nemzeti sugárút  (2019)

Ahol régen sűrű erdő volt, ma egy lakótelep áll. Itt él Vandam, aki a várossal, a közelmúlttal és a családja démonaival vívott örök párbajról mesél. A magányos farkas... több»

#2

NA Festett madár  (2019)

dráma | háborús

Egy fiatal zsidó fiú Lengyelországban keres menedéket a második világháború alatt. több»

#1

NA Terrorista  (2019)

dráma | krimi | vígjáték

A fekete komédia főszereplője Marie, egy nyudíjas tanítónő. A sok megaláztatás után úgy dönt, többé nem hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle. Amikor konfliktusba... több»