A Pénzeső egy 2023-as amerikai életrajzi vígjáték-dráma, melyet Craig Gillespie rendezett, és Lauren Schuker Blum és Rebecca Angelo írt.

A film alapja Ben Mezrich 2021-es könyve, a The Antisocial Network, amely bemutatja a 2021 januári GameStop eseményeit. A filmben olyan színészek szerepelnek, mint Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley és Seth Rogen.

Keith Gill egy alsó középosztálybeli férfi, aki pénzügyi elemzőként dolgozik Brocktonban, Massachusettsben. Szabadidejében rendszeresen látogatja a tőzsdei subredditet, a r/WallStreetBets-et, amiről YouTube közvetítések keretében osztja meg véleményét, Roaring Kitty név alatt. A családját csak nagy nehézségek árán eltartani tudó férfit testvére, Kevin folyamatosan gúnyolja youtubeos munkája miatt.

2020 júniusában, a COVID-19 járvány csúcspontján, Keith észreveszi, hogy a videojáték-kereskedő GameStop részvényei esni kezdenek, az összes eddigi megtakarítását részvények vásárlásába fekteti, miközben YouTube csatornáján rendszeresen jelentkezik be élő közvetítésekkel az aktuális történésekkel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy Kevin és Keith számos kollégája szerint ez időpocsékolás, a 2021 januárjára a r/WallStreetBets-en kialakuló helyzet azt mutatta, hogy több befektetési társaság, köztük a Melvin Capital Management és alapítója, Gabe Plotkin shortolta a lánc részvényeit azzal a feltételezéssel, hogy az bezár, ami tömeges növekedést okoz a GameStop általános részvényárában, amikor az online részvényvásárlók, köztük az ápolónő Jennifer, a GameStop kiskereskedelmi alkalmazott Marcos, és a leszbikus egyetemi pár, Riri és Harmony, agresszíven részvényeket kezdenek vásárolni. Ennek eredményeként Plotkin és más befektetési vezérigazgatók százmilliókat veszítettek, és Keith-et pénzügyi guruként ünnepelték.

A Rotten Tomatoes kritikai portálra beérkezett nézői vélemények alapján a film okos és szellemes, rendkívül élvezetes módon szemlélteti az életből vett történet bonyolult részleteit. A nézők által beküldött, eddigi 220 értékelés alapján a film 84%-on áll. 

Ha szívesen megnéznéd a filmet, holnaptól a Telekom TV Go platformján keresztül elérheted!

76 Pénzeső  (2023)

dráma | életrajzi | vígjáték

Keith Gill (Paul Dano) egy hétköznapi ember, aki hatalmas lavinát indít be azzal, hogy minden megtakarítását Gamestop-részvényekbe fekteti, majd erről posztol is a közösségi... több»