Helen Mirren részvétét fejezte ki II. Erzsébet királynő 96 éves korában bekövetkezett halála után.

Csütörtökön a Buckingham-palota bejelentette, hogy a királynő "ma délután békésen elhunyt Balmoralban". Halálában 73 évig élt férjét, Fülöp herceget (Prince Philip) követi, aki 2021 áprilisában, 99 éves korában hunyt el.

Az Instagramon közzétett üzenetében Mirren - aki Oscar-díjat nyert Erzsébet királynő megformálásáért a 2006-os A királynő című filmben (galériánkban), és 2015-ben ismét színpadon alakította őt a Broadwayn az Audiencia című darabban - a "nemesség megtestesítőjének" nevezte a néhai uralkodót. A 77 éves Mirrent Erzsébet királynő még 2003-ban nevezte ki dámává.

"Büszke vagyok arra, hogy Erzsébet korában élhettem. Egy olyan nőt gyászolunk, aki koronával vagy anélkül a nemesség megtestesítője volt" - írta Mirren.

A királynő című filmet, amely Diana hercegné tragikus halálának történetét és a királynő erre adott reakcióját meséli el, Peter Morgan írta, aki később a Netflix A korona című sorozatát készítette. A főszerepekben James Cromwell játszotta Fülöp herceget, Michael Sheen Tony Blair volt brit miniszterelnököt és Alex Jennings Károly herceget.

Amikor Mirren átvette a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat az alakításáért, az akkori beszédében azt mondta: "Nos, tudják, 50 éven át és még tovább, Elizabeth Windsor megőrizte méltóságát, kötelességtudatát és frizuráját. Szilárdan állt a lábával a földön, a kalapja a fején, a táskája a karján, és sok-sok vihart vészelt át."

"Tisztelgek a bátorsága és a következetessége előtt. És köszönöm neki, mert ha ő nem lett volna, én egészen biztosan nem lennék itt" - tette hozzá.

A "Helen Mirren és Hawk Koch megvitatják a filmek varázsát" című rendezvényen még 2019-ben a színésznő nyíltan beszélt egy "leckéről a szégyenérzetről", amit Erzsébet királynővel való teázás közben kapott.

"Meghívott teázni" - kezdte Mirren - "Azt hittem, hogy ez egy szobában lesz 200 másik emberrel, ami gyakran így is van. Egyszer már találkoztam vele, és az is egy szobában volt 200 másik emberrel. Úgyhogy azt mondtam: 'Ó, hát, ezt meg tudom oldani'. Szóval a lóversenyteremben volt, és jött az üzenet, hogy a királynő szeretne meghívni egy teára, tudja, hogy itt vagy. Szóval besétáltam, és ott ült vagy nyolc ember egy asztal körül. Fülöp herceg, a királynő, egy sejk valahonnan és néhány lószerszámos ember. Én egyáltalán semmit sem tudok a lovakról, a királynő pedig mindent tud a lovakról" - folytatta Mirren, hozzátéve, hogy: "kétségbeesetten próbáltam udvariasan társalogni, de csak úgy ömlött belőlem a zagyvaság".

A színésznő hozzátette, hogy a találkozó résztvevői "kedvesek és abszolút kegyesek" voltak vele.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Helen Mirren (@helenmirren) által megosztott bejegyzés