A Gyűrűk ura trilógia moziváltozata is bő hat órányi filmnézést jelent. Ha valaki vállalja a rendezői változatok maratonját, az mindjárt kilenc órányi filmezésre vált jegyet. És mégis, Peter Jackson filmjei J.R.R. Tolkien fantasy klasszikusának alig egy kis töredékét dolgozza fel. És néhol azt is eléggé elrugaszkodva az eredeti műtől.

Vegyük mindjárt az egyik olyan jelenetet, amely a moziváltozatból eleve ki is maradt, csak a rendezőibe került bele. Ez Szarumán halála. Aki látta a filmet, az tudja, mi történt. Miután a második filmben Rohan a Helm-szurdoknál legyőzte Szarumán ork-seregeit, az entek pedig lerohanták Vasudvardot, a fehér mágus vereséget szenvedett. Ettől kezdve a gigantikus torony, Orthanc rabjává vált, egyetlen társa pedig a „kígyónyelvű” Gríma volt.

Mikor Aragorn, Gandalf és társaik eljönnek, hogy kihalgassák Szarumánt, az utolsó elkeseredett támadást indít feléjük, de az addigra nála is sokkal erősebbé vált Gandalf könnyű szerrel legyőzi őt. Szégyenében utoljára belerúg egyet Grímába, akinél itt elpattan a húr, és hátba szúrja a mágust. Az végül lezuhan a torony tetejéről.

Peter Jackson saját bevallása szerint ez volt az egyik legnehezebb jelenet, amit a filmekhez forgattak. Eredetileg nem is tervezték beletenni, csakhogy ez volt a legegyenesebb útja, hogy a Palantír (a látókő) eljusson Gandalfhoz. Igen ám, csakhogy J.R.R. Tolkien regényében egy picit másképp ért véget Szarumán.

Maga a halála nagyjából ugyanaz volt a regényben is, mint a filmben, épp csak a hely és az időpont volt teljesen más. Miután a Gyűrű elpusztult, Szauron pedig végleg elenyészett, a hobbitok újra hazatértek a Megyébe. Ám ott szörnyülködve látják, hogy Szarumán (aki még nem halt meg, csak elszökött) egy seregnyi tolvajjal feldúlta és elfoglalta a Megyét.

Ezért ellenállást szerveznek, és végül újra legyőzik Szarumán seregét. A regény végén pedig Zsáklak előtt ér véget a mágus élete nagyjából ugyanúgy, mint a filmben: Gríma leszúrja, Grímát pedig egy nyílvessző teríti le.

Ha még többre vagy kíváncsi A Gyűrűk Ura: A király visszatérből, lapozd át a galériánkat is néhány ritka, kulisszák mögötti fotóért a forgatásról.