82 Dűne  (2021)

Nem először kapnak negatív kritikát a Marvel filmek, nem olyan rég még maga Martin Scorsese fejtette ki véleményét a mai szuperhősfilmekkel kapcsolatban, legutóbb pedig Denis Villeneuve fogalmazott meg éles véleményt ezekről a produkciókról.

Hogy képben legyünk, mindenképp érdemes idéznünk a már fentebb említett Scorsese elgondolását. A legendás rendező a mai franchise filmeket igencsak problémásnak tartja, szerinte azok kevésbé mondhatók filmeknek, semmint inkább vidámparki attrakcióknak, amelyek gyakran híján vannak bármilyen művészi értéknek, holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie, a franchise filmek térnyerése pedig egyszerűen háttérbe szorítja a független filmszínházat.

Villeneuve az idén ősszel debütáló Dűne promója kapcsán adott interjút a spanyol El Mundo magazinnak, amely során szintén kikérték a véleményét a Marvel filmekről. “A probléma talán az, hogy túl sok Marvel filmet nézünk, amelyek nem többek önmaguk másolatainál, talán ezek épp olyan filmek, amelyek egy kicsit zombikká változtattak mindannyiunkat, ugyanakkor vannak nagyszabású mozifilmek manapság, amelyek továbbra is képesek értéket képviselni” - mondta a rendező.

Villeneuve példaként Christopher Nolan és Alfonso Cuarón rendezőket hozta fel, akik szerinte a hatalmas költségvetés mellett művészileg releváns filmalkotásokat készítenek. “Soha nem éreztem azt, hogy a függetlenségemből veszítek csak azért, mert nagy költségvetéssel tehetem azt, amit szeretnék” - tette hozzá Villeneuve.

A Dűne egyébként alig egy hónap múlva, október 21-én érkezik a hazai mozikba.