2020.03.26   szerző: GGS   hozzászólások: 1

Mint arról már mi is írtunk, Kínában lassan, de kezd visszatérni az élet a rendes kerékvágásba. A koronavírus-járvány egyelőre még nem csengett le, de mindenképpen jó hír, hogy napok óta nincsenek új fertőzöttek. A mozik is apránként kezdenek újra kinyitni, de mivel az elhalasztott új filmek csak áprilisban debütálhatnak, addig korábbi sikerfilmekkel szeretnék visszacsábítani a nézőket a termekbe.

Ilyen sikerfilm lehet a Harry Potter és a bölcsek köve, a Zhan lang II és a The Wandering Earth is. Ám Kína lehet egy nagy mozis párharc végső győztesének kihirdetője is egyben. A mozik ugyanis azt tervezik, hogy minden idők két legtöbb bevételt hozó filmjét is újra műsorra tűzik.

Természetesen a 2009-es Avatarról és a 2019-es Bosszúállók: Végjátékról van szó. James Cameron bő tíz éve megmutatta, hogy igenis lehet világot hódítani a 3D-vel, más kérdés, hogy ez rajta kívül lényegében senki másnak nem sikerült. Az Avatar 2009-2010-ben nem kevesebb, mint 2,74 milliárd dollárt hozott a konyhára világszerte. Ez egy olyan filmtől, amely nem egy felépített franchise vagy sorozat újabb epizódja, megismétehetetlen(nek tűnő) teljesítmény.

A tavalyi Bosszúállók: Végjáték viszont történelmet írt, mivel 2,8 milliárd dollár bevételt generált világszerte, ezzel pedig jelenleg rekordernek is számít e téren. Igaz viszont, hogy esetében egy jó tíz éves előkészület kellett a sikerhez, a Marvel moziverzum többi alkotása nélkül ez eleve meg sem születhetett volna, vagy ha mégis, akkor sem valószínű, hogy ekkorát szólt volna.

Szóval e két film mosta újra a mozivászonra kerül, így joggal merül fel a kérdés, hogy kettejük párharcából végül ki kerül ki győztesen. Ekkora filmek esetében a 60 millió dolláros különbség aprópénznek tűnik, így könnyen lehet, hogy az Avatar vissza tudja hódítani a trónját. Erre azért is lehet talán picit nagyobb esélye a Bosszúállók: Végjátékkal szemben, mert előbbi már bő tíz éves, tehát talán jobban felcsigázza a nézőket, hogy újra moziban láthatják, mint egy tavalyi filmet, aminek az emléke még jóval élénkebb. Arról nem is beszélve, hogy 2021 végén jöhet az Avatar 2, vagyis most sokan egy kis élményfrissítésként is beülhetnek az első részre. Ezzel szemben a Marvel moziverzum első nagy sagája most zárult le, és még csak találgatni lehet, hogy az új éra képes lesz-e hasonló magasságokig eljutni.

Akárhogy is, a mozirajongók csak nyerhetnek azzal, hogy e két film újra műsorra került, és keresve se lehetne jobb alkotásokat találni arra, hogy újra mozikba csábítsák a közönséget. Így nézve pedig James Cameron valóban lehet a kínai mozik megmentője!