Rengeteg olyan világsztár van, aki idejekorán hagy itt minket, sokan fájóan fiatalon haltak meg. Ilyen volt Janis Joplin is, aki mindössze 27 éves volt, amikor kábítószertúladagolásban meghalt. A bluesénekesnő ma lenne 80 éves, most rá emlékezünk.

Bántalmazók közt

Janis Joplin 1943-ban született Texasban, gyerekkora békében telt. Vallásos szülei úgy vélték számára több figyelem kell a testvéreihez képest és ezt igyekeztek is megadni neki. Ugyanakkor a gimnáziumi évek mély nyomot hagytak az énekesnőben. Ekkoriban meghízott és rengeteg pattanása volt, amiért iskolatársai rendszeresen gúnyolták őt. Idő közben egy huligánokból álló bandához csapódott, itt ismerkedett meg a blues zenével olyan előadókon keresztül mint Bessie Smith, Ma Rainey vagy Lead Belly. Ekkor döntötte el, hogy ő is énekesnő lesz, énekelni is barátaival együtt kezdett el. A gimnázium után a texasi állami egyetemre kezdett járni, de tanulmányait végül sosem fejezte be.

A lázadó

Az énekesnő nem csak utánozhatatlan hangjáról és stílusáról vált világhírűvé, de lázadó viselkedése miatt is. Húszas évei elején zenész barátaival együtt járta az országot, rendszerint stoppal. Út közben írták a dalokat, amelyek aztán már csak halála után kerültek fel a The Typewriter Tape című albumra.

Ezekben az években a rendőrséggel is összetűzésbe került, többek közt bolti lopás miatt is letartóztatták. Rendszeres kábítószerhasználóvá vált, aki mellette súlyos alkoholizmussal is küzdött. Barátai is látták, hogy ez az állapot semmi jóra nem vezet, ezért meggyőzték, hogy költözzön vissza Port Arthurba, ahol újra találkozhatott a szüleivel. Ez segített neki, hogy egy időre letegye a drogokat és az alkoholt, sőt, még a Lamar Universityre is beiratkozott. 1965-ben eljegyezték, de vőlegénye, Peter le Blanc rengeteget utazott, ezért az énekesnő alig kezdte el az esküvő szervezését, máris felbontotta az eljegyzést.

A következő években pszichiáterhez járt, akinél megpróbálta újra felépíteni magát. Továbbra is szeretett volna befutott énekesnő lenni, de nem tudta elképzelni, hogy ez drogok nélkül miként volna lehetséges.

Big Brother and the Holding Company

Miután a törekvése, hogy normális életet éljen, férjhez menjen és gyerekeket szüljön, kudarcba fulladt, ráadásul az egyetemen is rendszeresen zaklatták a társai, nem sokáig tartott, mire visszatér korábbi énjéhez. Újra San Franciscóba költözött, ahol hamarosan a Big Brother and the Holding Company énekese lett. Eleinte nem sok sikert értek el, de végül a Monterey Bop Fesztiválon megjött a várt áttörés és Janis Joplin örökre beírta nevét a zenetörténelembe. A banda 1968-ban adta ki története legsikeresebb albumát, a Cheap Thrillst, amely nyolc hétig uralta a Billboard listáját és 2 millió példányban kelt el.

Janis Joplin azonban ekkora úgy érezte, hogy hiába vált az együttessel együtt ő is a ’60-es évek egyik zenei ikonjává, még ennél is többre hivatott. Ezért pár hónappal az album megjelenése után otthagyta az együttest és újra szólókarrierjére koncentrált. Ehhez új háttérzenekart alapított, de minden törekvése ellenére a várt siker már nem jött el.

Elhatalmasodó függőség

Az énekesnő nem csak visszazuhant korábbi drog- és alkoholfüggőségébe, de az a ’60-as évek vége felé kezdett teljesen eluralkodni rajta. A legendás Woodstock Fesztiválon és a később a Madison Square Gardenben vállalt fellépésein olyan beszámíthatatlan állapotban lépett a színpadra, amely rámutatott, hogy nagy sebességgel robog lefelé a lejtőn és tövig nyomja a gázpedált. 1969-re az együttese feloszlott, de nem sokkal később másikat alapított helyette.

1970-ben az új bandával stúdióba vonultak, ahol a Doorst is menedzselő Paul Rothchild felügyelete mellett egy tucat új dalt vettek fel. Köztük volt a legendás Mercedes Benz acapella verziója is, amelyet egész karrierje egyik legjobb művének tartanak. Az új dalok a Pearl albumon jelentek meg, amelyet évtizedekkel később a Rolling Stones magazin minden idők 125. legjobb albumának nevezett.

Nem jelent meg a stúdióban

1970 októberében tovább akartak dolgozni a Pearl albumon, de Janis Joplin nem jelent meg a stúdióban. Ekkor a menedzsere, John Cooke elment a szállodájába, hogy kiderítse, mi történt vele. Az autóját a parkolóban találta, a szobája függönyei be voltak húzva. Hiába dörömbölt az ajtaján, nem kapott választ, ezért a személyzettel feltörette a zárat. Sajnos pontosan az volt a helyzet, amitől tartani lehetett: Janis Joplin ekkor már halott volt.

Betört orral és vérző ajkakkal találták meg a szoba padlóján, a kezében pedig némi apró hevert. Utóbbit sosem tudták megmagyarázni. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy Janis Joplin kábítószer túladagolás miatt halt meg. Ahogy azt korábban meghagyta, elhamvasztották, majd szűk családi körben hamvait a Csendes-óceánba szórták. Mindössze 27 éves volt.