J.K. Rowling keményen odaszólt a Harry Potter transzneműek jogait támogató sztárjainak

A Britain’s National Health Service (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) ismét hangsúlyosabban kezdett el foglalkozni a gyermekek és fiatalok számára nyújtott nemi identitással kapcsolatos felvilágosítással, miután J. K. Rowling a közelmúltban újabb nézeteltérésekbe bonyolódott a transzneműek jogainak támogatóival.

A négy éves felülvizsgálatot maga az NHS rendelte meg, amelyet Dr. Hilary Cass gyermekorvos vezet majd, és akit egyúttal arra kértek fel, hogy tegyen ajánlásokat az erre vonatkozó szolgáltatások javítására. A jelentésben Cass azt állítja, hogy az egészségügyi szolgáltatók és a betegek "nem rendelkeznek megfelelő bizonyítékokkal a nemi hovatartozással kapcsolatos szorongás kezelésére irányuló beavatkozások hosszú távú eredményeiről".

Rowling a közösségi médiában reagált a jelentésre, szerinte “ezrek bűnrészesek, nemcsak az orvosok, hanem a hírességek, a megkérdőjelezhetetlen média és a cinikus vállalatok”. 

“Csak arra várok, hogy Dan és Emma nagyon nyilvános bocsánatkérést kérjenek... abban a biztos tudatban, hogy meg fogsz nekik bocsátani” - olvasható az egyik kommentben.

“Attól tartok, az nem lenne biztonságos. Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalomnak kedveskedtek, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak átváltoztatásának, tartogathatják a bocsánatkérésüket a traumatizált átváltozóknak és az egynemű terekre szoruló, kiszolgáltatott nőknek” - reagált Rowling.

“A transznemű nők nők. Minden ezzel ellentétes állítás eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát, és ellentétes az egészségügyi szakmai szervezetek minden tanácsával, akik sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában” - írta még 2020-ban Daniel Radcliffe.

“A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, hogy nem kérdőjelezik meg őket folyamatosan, vagy mondják nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat” - reagált szintén még 2020-ban Emma Watson.