J.K. Rowling saját zsebből indított segélyszolgálatot a szexuális erőszak áldozatainak, kizárólag nőknek

J. K. Rowling írónő új támogató szolgálatot alapított, hogy segítsen a szexuális erőszakot átélt nőkön.

Az edinburgh-i Beira's Place egy támogató és érdekvédelmi szolgáltatás lesz a Lothiansban élő 16 éves és idősebb nők számára, akik életük során bármikor szexuális erőszakot vagy bántalmazást tapasztaltak. A szervezők elmondták, hogy a szolgáltatás, amely ingyenes lesz, a túlélő nők igényére válaszul jött létre, mivel a térségben jelenleg nem áll rendelkezésre ilyen szolgáltatás.

Rowling mellett az igazgatótanácsban helyet kapott Rhona Hotchkiss volt börtönigazgató, Johann Lamont korábbi skót munkáspárti vezető, Margaret McCartney háziorvos és Susan Smith, a For Women Scotland igazgatója.

A Harry Potter-író Rowling, aki egyben a Beira's Place finanszírozója is, a következőket mondta: "Azért alapítottam a Beira's Place-t, hogy a Lothians területén élő nők számára segítséget biztosítsak. Mivel magam is túléltem szexuális erőszakot, tudom, mennyire fontos, hogy a túlélők számára egy ilyen kiszolgáltatott időszakban a nőkre összpontosító és a nők által nyújtott ellátás lehetősége álljon rendelkezésre. A Beira's Place növelni fogja a szolgáltatások kapacitását a térségben, és remélem, hogy több nő számára teszi lehetővé a trauma feldolgozását és a traumából való felépülést."

A központ megnyitása napokkal a jövő heti zárószavazás előtt történik, amely a skót kormánynak a nemek elismeréséről szóló törvény reformjára vonatkozó terveiről szól, amelyet Rowling nyíltan bírált.

A nemi elismerés reformjáról szóló törvényjavaslat azt javasolja, hogy a nemi elismerési bizonyítvány megszerzésének feltételeként ne legyen szükség a nemi diszfória orvosi diagnózisára. Ehelyett az emberek számára lehetővé tennék, hogy saját nemük szerint azonosítsák magukat.

Rowling - aki vitákat váltott ki a transznemű közösség jogait érintő reformokkal kapcsolatos hangos kritikájával, de korábban tagadta, hogy transzfób lenne - nemrégiben dicsérte Ash Regan parlamenti képviselőt, amiért a skóciai transzneműek önazonosításának bevezetésével kapcsolatos vitát követően kilépett a közösségi biztonságért felelős miniszteri posztjáról. Korábban egy képet is tweetelt magáról, amelyen egy pólót visel, aminek felirata Nicola Sturgeon skót miniszterelnököt "a nők jogainak rombolójaként" emlegette.

A Potter sorozat sztárjai is megszólaltak Rowling álláspontjával kapcsolatban: Daniel Radcliffe nemrég azt mondta, fontos, hogy a rajongók tudják, J.K. Rowling nem beszél "mindenki nevében a franchise-ból".

Eközben Ralph Fiennes - aki Voldemortot alakítja - a Strike bestseller-szerzőt ért "gyomorforgató" és "megdöbbentő" szóbeli gyalázkodásokról beszélt. Az elmúlt években aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a törvényjavaslat milyen hatással lehet az egynemű terekre, egyes kritikusok szerint a nők veszélybe kerülhetnek - ezt a vádat a skót kormány többször is tagadta.

A Beira's Place-t tapasztalt segítő munkatársakból álló fizetett személyzet fogja működtetni, élükön Isabelle Kerr vezérigazgatóval és Susan Domminney vezérigazgató-helyettessel, akik együttesen 32 éves tapasztalattal rendelkeznek a Glasgow and Clyde Rape Crisis vezetésében.

Kerr asszony elmondta: "A nők és lányok elleni erőszak olyan probléma, amely minden kultúrán, osztályon és valláson átível. Ezek nemi alapú bűncselekmények, amelyeket túlnyomórészt férfiak követnek el, és amelyeket aránytalanul nagy arányban tapasztalnak meg a nők."

"A Beira's Place elismeri, hogy a szexuális erőszakkal foglalkozó hatékony szolgáltatásoknak függetlennek és szükségletorientáltnak kell lenniük, és a nőkre reagáló, nőközpontú szolgáltatásokat kell nyújtaniuk, hogy mentesüljenek az aktuális politikai napirendek nyomásától. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy szolgáltatásunk ingyenes, bizalmas és elérhető legyen a túlélő nők számára, akiknek szükségük lehet rá.

A Beira's Place nevét Beira, a tél skót istennője után kapta. Rowling így magyarázta, miért választotta a testület ezt a nevet: "Beira uralkodik az év sötét időszakában, és átadja a hatalmat nővérének, Bride-nak, amikor újra eljön a nyár. Beira a női bölcsességet, erőt és megújulást képviseli. Az ő ereje kitart a nehéz időkben, de a mítoszában benne van az ígéret, hogy ezek a nehéz idők nem tartanak örökké".

A Beira's Place nem jótékonysági szervezet, és nem támaszkodik adományokra, ehelyett Rowling magánfinanszírozásban valósítja meg működtetését.