Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
79%

Az utolsó esély (1995)

Crimson Tide
Filmadatlap
 
28
Szereplők
10
Vélemények
14
Képek
1
Videók

Galéria (14)

Videók (1)

 
Master   2022. 07. 01.

legújabb vélemény

4
Napjaink háborús válságát előre megjósoló, zseniális film

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Amikor a napokban a TOP-200 kedvenc filmem listáját próbáltam meg kiegészíteni saját blogomon, felvetődött bennem az 1995-ös Crimson Tide, azaz Az utolsó esély is. Újra megnéztem hát a filmet, és megdöbbentem, hogy alaptörténete mennyire a mai világpolitikai helyzetet mutatja. Pedig akkoriban, amikor a film készült még csak 1995-öt írtunk. A cselekmény egy az egyben napjainkat idézi: Oroszország fenyegeti a világot még az atomfegyver bevetése sem kizárt. Az USA mozgósítja tengeralattjáróit, melyek közül az egyik színteret ad a film teljes cselekményének. Tony Scott bravúros filmet készített, melyhez olyan nagy színészeket "vetett be" mint Gene Hackman, Denzel Washington, Viggo Mortensen és James Gandolfini. A tengeralattjáró rádió-összeköttetése megszakad a parancsnoksággal, így nem tudják, mérjenek e csapást Oroszországra vagy ne. Vita alakul ki a kapitány (Gene Hackman) és helyettese (Denzel Washington) közt, mely a tiszti állományt is megosztja. A rendezés mesterien fokozza az izgalmakat és a két főszereplő is óriási alakít. Ennek a filmnek méltán van helye a legjobb alkotások 200-as, sőt 100-as listáján is. Értékelésem: 85%.

 
ZeroHero   2019. 09. 25.

0
Ki a kapitany?

A 90-es evek popcornmozijainak egy gyemantja! Remek sztori, klausztrofob helyszin, varatlan fordulatok, feszult helyzetek, egy pillanatnyi uresjarat nelkul. Kiemelkedo szineszgarda kiemelkedo alakitasokkal, a film 20 evvel az elkeszulte utan is boven megallja a helyet, sot! A lezaras pedig igazi gentleman-ekre vall.

 
elekm90   2020. 06. 09.

0

Egy feszült kamarathriller, ahol rendhagyó módon nem az ellenségen van a hangsúly, hanem egy üzenet értelmezéséből adódó vitán és hatalmi harcon egy tengeralattjárón. Izgalmas, bár nekem a Tony Scott-féle hatásvadászat néhol sok volt.

 
rainman   2017. 01. 06.

0

A VHS korszak egyik kedvence került újra terítékre. Emlékeimből táplálkozva egy szórakoztató filmre számítottam, és nem csalódtam! Egy végig feszült, kissé klausztrofób, izgalmas thrillert kaptam, Gene Hackman egyik utolsó nagyszerű alakításával. Faé... több»

 
Filmdoki   2019. 02. 22.

0
Eszmék háborúja

Tony Scott a szórakoztató popcornmozik egyik igazi nagyágyúja volt. Jó érzékkel nyúlt az alapanyagokhoz, és tény, hogy néha kissé bugyutának hathatnak filmjei, illetve pár gyengébb darab is becsúszott munkásságába, mégis egy emlékezetes életművet tud... teljes kritika»

 
Gauss   2022. 01. 12.

0
Tökéletes

Ritka izgalmas film, az egyszer biztos. Nem a kedvenc zsánerem a háborús/katonai film, de persze néha meg-megnézek egyet-egyet. Ez olyan, hogy biztos megnézem még újra. :) Az a párbeszéd a háborúról Hackman és Washington között mindent visz. :)

 
Lord British   2015. 02. 11.

0

Az egyik kedvenc tengeralattjárós filmem a klasszikusok közül. Okosan felépített történet, első osztályú színészgárda és kiváló zene jellemzi ezt az alkotást. Gene Hackman és Denzel Washington között végig érezhetően vibrál a levegő, remekül hozzák a... több»

A film összbevétele 66 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

163,7 millió dollár bevételt hozott a film.

(LionelMessi10)
 

53 millió dollárból készült a film.

(LionelMessi10)
 

A pletykák szerint Quentin Tarantino megjelent a forgatáson, ahol Denzel Washington nem tetszését fejezte ki a rendezőnek azzal kapcsolatban, hogy túl sokat használja a"nigger" szót. Végül azonban kibékültek. Ezt az is bizonyítja, hogy Washinton lánya a Django elszabadul-ban vágóasszisztensként dolgozott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Denzel Washington a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára.

(mamiéstöti2)
 

Robert Towne is írt jeleneteket a filmhez.

(kázsé)