Legjobb szerepeivel és egy galériával a pályafutásáról emlékezünk a Maffiózók ikonikus sztárjára, James Gandolfinire, aki a mai napon lenne 60 éves. 

James Gandolfini olasz bevándolrók gyermekeként látta meg a napvilágot Westwoodban. Édesapja Bíbor Szívvel kitüntetett háborús hős volt. Szülei vallásos nevelésben részesítették, középiskolás évei alatt jeleskedett a sportban, a kosárlabdában kimondottan tehetségesnek bizonyult, de az iskolai daraboknak köszönhetően a színjátszással is kacérkodott. Az érettségi után azonban kommunikáció tudomány szakra iratkozott be, és szerzett diplomát a Rutgers Egyetemen. Az egyetemi kampuszon kidobóként dolgozott, de volt pincér, kertész, asztalos és kőműves is. Későbbi pályafutása szempontjából sorfordítónak bizonyult, amikor elkísérte egyik barátját egy színjátszó órára New Yorkban, nem sokkal később pedig már a The Gately Poole Conservatory falai között tanulta a színészmesterséget. 

Színdarabokban kezdte a pályáját, majd a 90-es évek elején a Broadway deszkáin is debütált. 1993-ben a Tiszta románc című akcióthrillerben egy kegyetlen bérgyilkost alakított, majd ismét bűnözőt játszott a Végsebességben. 1995-ben érkezett a John Travolta, Gene Hackman és Danny DeVito nevével fémjelzett Szóljatok a köpcösnek!, melynek köszönhetően széles körben is megismerték a nevét. 

A világhírnévre végül az HBO sikersorozatának, a Maffiózóknak köszönhetően tett szert, melyben ő alakította maffiavezért, Tony Sopranót. A széria 1999-től 2007-ig futott, ez idő alatt gyakorlatilag minden tévés díjat megnyert, Gandolfini pedig háromszor is megkapta az Emmyt, valamint két Screen Actors Guild-díjjal is kitüntették. 

A 2000-es évek végén tért vissza a Broadwayre Az öldöklés istenével. Alakításáért a színházi szakma Oscarjának nevezett Tony-díjra jelölték. 

Utolsó két filmjének (Exek és szeretők Julia Louis-Dreyfusszal, Piszkos pénz Tom Hardyval) premierjét már nem érhette meg, de a kritikusok mindkét filmben nyújtott alakítását méltatták, és az Exek és szeretőkért posztumusz elnyerte a Legjobb férfi mellékszereplő díját a Bostoni Filmkritikusok Társaságától. 

2013-ban Olaszországba utazott, hogy átvegyen egy díjat a Taorminai Filmfesztiválon, de előtte néhány napot Rómában töltött, ahol 51 éves korában érte a halál. A szívroham következtében eszméletlenül fekvő apjára a mindössze 13 éves fia bukkant, és bár gyorsan kórházba szállították, az életét már nem sikerült megmenteni. 

Fia, Michael Gandolfini a Maffiózók előzményfilmjében, a A maffia szentjeiban a fiatal Tony Soprano szerepében lesz látható.

#10

71 Tizenkét dühös ember  (1997)

(6) (5)

dráma | krimi

A tizenkét esküdtnek, látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben... több»

#9

dráma | thriller

Egy kiváló CIA-ügynököből álló csoport teljes titokban megöli az Egyesült Államok elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent. Az Oscar-díjas Kathryn Bigelow a... több»

#8

krimi | szatíra | thriller | vígjáték

Filmet készíteni egyszerű. Chili Palmer (John Travolta) biztos benne, hogy ő is tudna csinálni egyet. Eddig Miamiben volt gengszter, de most, hogy valami zsarolási pénz behajtása... több»

#7

71 Exek és szeretők  (2013)

(22) (3)

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

Eva, az elvált masszőz magára marad, felnőtt lánya kollégiumba költözik. Élete következő szakaszát tervezgetve, találkozik Marianne-nal, aki hamarosan példaképévé válik.... több»

#6

73 Piszkos pénz  (2014)

(23) (8)

dráma | krimi

Disney+

Bob (Tom Hardy), az egykori bunyós Marv (James Gandolfini) kocsmájában dolgozik. A magányos férfi próbál jó útra térni, azonban nem könnyíti meg a dolgát, hogy a kocsma a maffia... több»

#5

67 Az óriás  (1998)

(5)

dráma | vígjáték

Kevin jószívű és jó eszű srác, de megkeseríti az életét, hogy egy ritka betegségben szenved. A szomszédban lakó Max éppen az ellentéte: testileg túl-, szellemileg... több»

#4

80 Egy kis gubanc  (2009)

(1) (6)

szatíra | vígjáték

Az Egy kis gubanc című vígjátékban Simon Foster, a nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter egy rádióinterjúban, melynek a harmadik világ betegségei a téma, egy... több»

#3

dráma | krimi

Egy kisvárosban Észak-Kaliforniában, 1949-ben Ed egyhangú életét éli feleségével. Egy borbélyüzletben dolgozik sógorával, de élete meglehetősen boldogtalan. Mikor megsejti,... több»

#2

78 Az utolsó esély  (1995)

(12) (10)

akció | dráma | háborús | thriller

Disney+

Orosz militánsok elfoglalnak egy nukleáris támaszpontot, és támadásra készülnek. A USS Alabamának, egy orosz vizeken tartózkodó amerikai tengeralattjárónak lehetősége van... több»

#1

95 Maffiózók  (1999)

(26) (7)

dráma | krimi

HBO Max

A maffiavezér, Anthony Soprano kénytelen pszichiáterhez fordulni, akinek beszámol magánéletének egyes aspektusairól, azonban vannak dolgok, melyekről nem beszélhet. Diszkréten... több»