Joaquin Phoenix Batman lehetett volna, de a stúdió nemet mondott

Batman sok-sok évtizedes múlttal rendelkezik a képregények világában, de immár harminc éve a mozivásznon is rendszeresen felbukkan. Akkor még Tim Burton keltette életre a Denevérembert a saját stílusában. Ez a széria sokáig sikerrel futott, de a negyedik részre teljesen kifújt, kellett a változás. Ekkor került képbe Darren Aronofsky, aki egészen más Batmant álmodott meg. És őt Joaquin Phoenix játszotta volna.

Mint azt jól tudjuk, ebből végül nem lett semmi, aminek egyfelől nagyon örülhetünk, másfelől bosszankodhatunk is miatta. Bosszankodhatunk, ugyanis Darren Aronofsky víziója mai szemmel nézve nagyon is elfért volna az ezredforduló környékén. Ő ugyanis sokkal darkosabb, sokkal durvább szuperhőst keltett volna életre, aki akár a kínzástól sem riad vissza. Ez persze talán túlzás lett volna, viszont a korábbi Batmanekhez képest biztosan sokkal érettebb alkotást kaptunk volna, ahol a szuperhő páncélján nincsenek mellbimbók és hasonlók…

Darren Aronofsky emellett egyetlen színészt tudott csak elképzelni Bruce Wayne és Batman szerepére: Joaquin Phoenixet. Igen ám, csakhogy a Warner Bros. egészen máshogy gondolkozott. Ők egy olyan új szériát szerettek volna látni, ami sokkal szélesebb tömegeket megmozgat, lehetőleg a fiatalabb generációból is. Ezért ők a 2000-es évek elején fénykorát élő (mára lényegében a mozifilmeket teljesen a TV-sorozatokra és videojátékokra cserélő) Freddie Prinze Jr.-t akarták főszereplőnek. Darren Aronofsky itt érezte meg, hogy az egész projektből így semmi sem lesz, mivel totál más utakon jár ő és a stúdió.

De ennek utólag nézve csak örülhettünk. A darkosabb Batmant így is megkaptuk, csak épp már a Christopher Nolan féle változatban, ami minden idők talán legjobb Batman-trilógiája volt. És ha Joaquin Phoenix akkor eljátszhatta volna Batmant, akkor nem biztos, hogy később neki adják a legádázabb ellensége, Joker szerepét. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy ezzel mekkora élménnyel lennénk most szegényebbek.