77 Minamata  (2020)

Johnny Depp kőkeményen dolgozik azon, hogy a válási botránya után újra visszataláljon Hollywood csillagos egére. Ez esetében azt jelenti, hogy odateszi magát abban a néhány filmben, amiben épp szerepet kap. 2020-ban mutatták be, illetve nem nagyon mutatták be Minamata című életrajzi drámáját.

A Minamata W. Eugene Smith legendás fotóriporter életének egy meghatározó szeletét meséli el. A fotós a ’70-es években utazott el Japánba, azon belül is a Minamata tartományba, hogy a helyi állapotokról tudósítson. A környéken ugyanis a Chisso vállalat mindenféle tisztítás vagy szűrés nélkül engedte a mocskát az óceánba. Ott a szervetlen higanyt az iszap baktériumai metil-higannyá alakították, amely előbb a kagylók és halak szervezetében gyűlt fel, rajtuk keresztül pedig a helyi lakosságot is súlyos betegségek sorával sújtotta.

A helyi hatóságok és a vállalat is mindent elkövetett, hogy eltussolják az ügyet, de többek közt W. Eugene Smith munkájának köszönhetően is végül kénytelenek voltak beismerni a bűnösségüket és komoly kártérítést fizetni az áldozatoknak. A film a fotós küldetését meséli el nagyjából két órában, amelynek igazán az utolsó harmada az igazán erős mind képileg, mind érzelmileg.

Érdekesség, hogy ahogy annak idején az egész fertőzési botrányt, úgy Johnny Depp erről szóló filmjét is igyekeztek a szőnyeg alá söpörni. Utóbbiban természetesen az Amber Heard elleni elveszített bírósági ügye is alaposan közrejátszott, mivel rengeteg stúdió és kiadó fordított hátat utána a színésznek.

A Minamata rendezője, Andrew Levitas keményen harcolt azért, hogy az MGM forgalmazó újra felvegye a filmet a bemutatási listájára, ahonnan egyik pillanatról a másikra tűnt el korábban. Végül sikerrel járt, a Minamata pedig ma már TV-ben is megnézhető.

Annak idején W. Eugene Smith eléggé megviselten vágott bele a minamatai kalandjába, ahol a helyi hatóságok is meghurcolták. Végül azonban erősebben tért vissza, mint valaha. Vajon Johnny Depp is hasonló utat jár be most Hollywoodban?