87 Joker  (2019)

Az idei Screen Actors Guild-gálán további elismerésnek örvendhetett a Joker, köztük a főszerepet alakító Joaquin Phoenix is.

A színész korábbi köszönetnyilvánító beszédeiben főként a vegán ételfogyasztásra és a bolygót érintő környezetvédelmi problémákra helyezte a hangsúlyt, Phoenix ezúttal azonban főként pályatársai munkáit méltatta.

„Miután újra színészkedni kezdtem, a meghallgatások során mindig volt rajtam kívül még két valaki, akikkel meg kellett küzdenem. De ott volt ez a srác, akivel szemben sosem volt esélyem” – jegyezte meg Leonardo DiCaprioról.

Phoenix kitért Az aszfalt királyai kapcsán Christian Bale alakítására, amelyről megjegyezte, hogy egyszerűen sosem tud hibázni, majd humorosan hozzá is tette: „Bárcsak legalább egyszer lenne szívás egy alakítása.” Adam Driver Házassági történetben nyújtott teljesítményért pedig „gyönyörűnek” találta a színész.

A beszéd egyik legfelemelőbb pontja sokak számára mégis talán az volt, amikor Phoenix kitért Heath Ledger munkásságára. A fiatalon elhunyt színészről, akinek korábbi Joker alakítása mára már kultikussá vált, Phoenix megjegyezte, hogy „Vállán ülve érzi magát.”

Joaquin Phoenix legutóbb a Golden Globe-gálán vihette haza a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Joker szerepéért, a sikertörténetnek pedig egyelőre nincs vége, hiszen jó eséllyel szerepelhet az idei Oscar-jelöltek listáján is.