Kis híján az öngyilkosságba hajszolták a Star Wars színészét

A hűséges rajongók az egekbe tudnak emelni, ám ha valami nem tetszik nekik, akkor a kegyetlenséget is a végletekig tudják feszíteni. Így járt a Jar Jar Binkset megformáló Ahmed Best is, aki annak idején majdnem öngyilkosságba hajszolt elképzelt karaktere iránt érzett kollektív gyűlölet.

Aminek számos összetevője van: a közel húsz évvel ezelőtt bemutatott Star Wars I. rész - Baljós árnyakban Jar Jar CGI-technikával kelt életre, ám az még nem volt annyira tökéletes, mint most. Sok rajongó először ezt kifogásolta, hogy az alak olyan, mintha semmi keresnivalója nem lenne az élő szereplők között. Másrészt George Lucas egy kedves, szerethető, de kétbalkezes karaktert szeretett volna, aki inkább oldja a feszültséget, mint teremti, ám a történetvezetés szempontjából ez sem jött ki túl jól. Jar Jar sokszor inkább a bajok okozójaként tűnik fel, semmint egy habókos szereplőként – ráadásul a felnőtt közönség az egészet úgy élte meg, mintha a szereplőt kénytelen-kelletlen passzírozták volna bele a filmbe, hogy a fiatalabb közönség is megszeressen valakit.

Jar Jar így a Star Wars-filmek legmélyebb szégyeneként és pontjaként könyvelődött el a közvéleményben, ám ez, mint utólag kiderült, jóval messzebb hatott: Best nemrég osztott meg Twitterén egy képet, amin a kisfiával látható, és bár a leírásban nem nevesíti sem a filmet, sem a karaktert, elég jól belőhető, hogy erről van szó. A bejegyzésben arról ír, mennyire megkeserítette az életét a filmet követő médiavisszhang, de azóta szerencsére rendbejött.

Ez persze nem az egyetlen eset, amikor a rajongók még a színész életét is megkeserítik csak azért, mert nem tetszett nekik valami: elég Hayden Christensen és Jake Lloyd eltűnésére gondolnunk, amelyeknek köze van a Star Wars-filmek körüli felhajtásnak. Persze mindenkinek szíve joga, hogy szeressen vagy ne szeressen valamit, de az a fajta gyűlölethullám, amit egy-egy ilyen alkotás okoz, valójában sokkal többet árt, mint használ. Nem véletlen az alkotók és a színészek óvatoskodása, amikor egy sokak által kedvelt történet alakításáról van szó…