2020.10.19   olvasottság: <1000x   szerző: GGS   hozzászólások: 0

A világ kezd teljesen kifordulni magából. Ami egykor viccesnek, szórakoztatónak számított, amiket a maguk idejében az emberek képesek voltak helyükön kezelni és annak látni, aminek készítőik szánták őket, azok ma már sértőnek és bántónak számítanak. Legalábbis egyesek szerint. És ezek az egyesek egyre hangosabban kérik ki maguknak vélt vagy valós sérelmeiket. Hogy ennek elejét vegye, a Disney már előre magyarázkodik több évtizedes klasszikus meséi miatt.

Klasszikusai miatt magyarázkodik a Disney és a Warner

„Ez a program negatív ábrázolást tartalmaz emberekről vagy kultúrákról. Ezek a sztereotípiák hibásak voltak akkor és azok most is. Ahelyett, hogy ezeket a tartalmakat eltávolítanánk, elismerjük káros voltukat, tanulunk belőlük és párbeszédek kezdeményezünk, hogy elfogadóbb jövőt hozzunk létre.”

Ez olvasható a Disney+ bizonyos műsorai előtt, mivel a csatorna vezetői úgy ítélték meg, hogy jobb elejét venniük a nézők kritikáinak. Mint ismert, korábban olyan klasszikusokat találtak meg maguknak az aktivisták, mint az Elfújta a szél, amelyet rasszista alkotásnak kiáltottak ki. Ezért az HBO inkább egy figyelmeztetést tett ki a műsor elé a HBO Max csatornán ahelyett, hogy megcsonkította volna a filmet.

Ezt a megoldást választja a Disney is az olyan meséi előtt, mint a Macskarisztokraták, a Pán Péter vagy a Dumbó (Dumbo, a repülő elefánt). A Macskarisztokratákban egyesek szerint a kelet-ázsiai kultúra kifigurázása számít ma már sértőnek, a Pán Pétert pedig régóta támadják, mert egyesek szerint negatívan ábrázolja a bennszülötteket, míg a Dumbó (Dumbo, a repülő elefánt) varjait rasszizmussal vádolják.

De nem csak a Disney kényszerül figyelmeztető szöveg megjelenítésére klasszikusai miatt. A Warner által készített és évtizedeken át generációkat, emberek millióit szórakoztatott Looney Tunes és Merrie Melodies franchise-ok előtt hívják fel a nézők figyelmét azok esetleges rasszista tartalmaira.