Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
90%

Elfújta a szél (1939)

Gone with the Wind
Filmadatlap
 
32
Szereplők
36
Vélemények
16
Képek
2
Videók
Elfújta a szél

Galéria (16)

Clark Gable
Vivien Leigh
Vivien Leigh
Clark Gable
Clark Gable
Vivien Leigh

Videók (2)

 
dailyfilmsan   2019. 05. 04.

legújabb vélemény

0
Régi filmek profizmusa

Iszonyat hosszú majd 3 és fél óra a film!!! Akinek ehhez nincs türelme az ne is kezdjen bele. Mentségére szóljon a hosszú játékidő minden percét lehet élvezni. Egy olyan romantikus filmet láthatunk az Elfújta a szélben ami nem túl csöpögős, élvezhető mértékben dúlnak az indulatok és az érzések benne. Nem untat kusza szerelmi hálókkal épp annyi van benne ami szükséges a történet konfliktus szerkezetéhez. Magával ragad a film és a szereplők sajátos stílusa és viselkedése. Személy szerint imádom a filmet és nagy hatással volt rám minden perce, izgalmasnak találtam mind a 238-at. A romantikus alaphelyzet mellé pedig egy olyan kétséges korba vezényel minket a film ami számunkra annyira nem központi, de az amerikai népnek igenis az, a Konfederációs háború idejébe. A háború borzalmaitól az utána következő szegényes időszak egyaránt megmutatkozik. A szereplők nagy igazságaival tele a film. Mindenki mondd vagy cselekszik, olyat mai nyomatékosítja a képi világ nyomorúságait. A cselekményrendszer a hossza miatt fázisosan hat és ezért a 3 órás film betudható 2 filmnek is, oldva a néző feszültségét. Ami lenyűgöző az a színészek profizmusa. A mai filmekben minden teljes merevségben halad előre de itt látszott hogy nem hőköltek meg és kezdték újra a jelenetet egy fenn akadt szoknya miatt. Számomra ez a film kedven. Annak ellenére is hogy a vége komor és a film cselekményeinek teljes ellentéte.

 
indingo   2019. 03. 17.

0

Ez is mondható egy nagy klasszikusnak és egy monumentális filmnek, ahol fantasztikus karakterek és jellemek vonulnak fel nem akármilyen szereposztásban. Ha a könyvet nem is olvastuk, a filmet mindenképpen meg kell nézni, hisz senki nem mondhatja el, hogy nem gyakorolt rá valamilyen hatást.

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 04.

0

Egy grandiózus sztori mind a regény lapjait olvasva, mind a filmvásznon látva. A romantikus történetek egyik prototípusává vált, a két főszereplő pedig megalkotta a szerelmes pár alapvető mintapéldáját, amely szerint van a gazdag rossz fiú (Rhett) és... több»

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Ez a film igazán kiváló lett, mondhatni méltó a könyvhöz. Amely bár szerintem jóval túl tesz a filmesítésen viszont méltó hozzá és nagyon jó színészeket adtak a karakterek alá.

 
hackerjulcsi   2015. 01. 26.

0

Úgy néztem meg, hogy nem olvastam a könyvet, de minden teljesen "átjött". Meghatározó filmélményem, gyakran gondolok rá a hétköznapjaimon is. A könyv olvasása sem okozott utána csalódást. Örök darab:)

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

0

A csodálatos könyv csodalatos feldolgozása, igazi pozitív töltést hagy maga után. A férfi férfias, a nő nőies, minden a helyén van egy ilyen szerelmi történetben. A könyv mellé méltóan elkészített film.

 
oneminute   2015. 02. 21.

0

Igazi klasszikus darab. Megható film a szerelemről és a számításról. Szép történet, és remek megjelenítés. Nagyon jól sikerül megformálni a karaktereket.

A film összbevétele 400 176 459 dollár volt (imdb.com).

 

Hattie McDaniel ugyan elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-t az alakításáért, ám a díjátadó utáni gálára nem kapott meghívót, az Ambassador Hotelbe 1940-ben még nem léphettek be feketék. Végül a producerek mégis kiharcolták, hogy a színésznő részt vehessen a gálán, de külön asztalhoz, a stábtól messze ültették le.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A könyv keletkezésének ideje ellenére azon kevés művek egyike melyek a négereket pozitív színben tüntetik fel. Például ilyen karakter Mami

(MaryPoppins)
 

A legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1939-ben.

(dulkap)
 

Az Elfújta a szélért kapott Oscar-díját Vivien Leigh eleinte a Durham Cottage-beli otthonuk kandallópárkányán tartotta, ám férje Laurence Olivier nagyon féltékeny volt a feleségére, mivel akkor neki még nem volt Oscar-díja. Miután az V. Henrik és a Hamlet című filmekért két Oscar-díjat is nyert, mindhárom szobor együtt állt a Durham Cottage-i ház kandanllójának párkányán.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film összesen 10 Oscar-díjat nyert, ám a színészek közül Clark Gable végül nem kapta meg a díjat (helyette Robert Donat kapta az Isten vele, Mr. Chips címá filmben nyújtott alakításáért). Gable ezt Selznick és a stúdió reklámosztályának a hibájának tekintette.

(ArpiHajdu és Réci)