Ray Bradbury legendás könyvéből, a Fahrenheit 451-ből elkészült a legújabb adaptáció az HBO szárnyai alatt. A feldolgozást Ramin Bahranii rendezte, és ismét összeállt Michael Shannonnal, akit a 99 Otthon-ban rendezett legutóbb.

A regény már megihlette egyszer a filmipart (és minden bizonnyal azóta többször is) – legutóbb 1966-ban készült belőle film François Truffaut rendezésében. A film a rendező első és egyben utolsó angol nyelvű produkciója volt, és bár megjelenésekor vegyes fogadtatást kapott, az évtizedek alatt kivívott magának egy elismert státuszt. A filmben Julie Christie és Oskar Werner játszott.

Bahrani adaptációja – ahogy a trailerből is kiderül – egy fokkal modernebbre sikeredett. A rendező el is mondta, hogy két évvel ezelőtt szétnézett maga körül, és rádöbbent, hogy itt az ideje a Fahrenheit 451 modern változatának, mert a világnak szüksége van rá.

A profetikus történet a jövőben játszódik, ahol a média egyfajta bódító szerként funkcionál, a hatalom pedig tűzzel irtja a könyveket és betiltották az olvasást. A történet alapkonfliktusában egy fiatal tűzőr – akit Michael B. Jordan alakít – küzd lelkiismeretével és főnökével, a Shannon alakította Beatty-vel.

Az HBO-adaptációban feltűnik még Sofia Boutella is – a forgatókönyvet Bahrani Amir Naderivel írta, akivel közösen jegyzik a 99 Otthon-t is. A film premierje májusban lesz az HBO-n, és már többekben felvetődött, hogy vajon Cannes-ban is a vászonra kerül-e.