Kopogás a kunyhóban: 5 meglepő érdekesség, amit tudnod kell Shyamalan végítélet-filmjéről

Egy isten háta mögötti kunyhóba megy feltöltődni egy kislány a szüleivel, ahol túszul ejti őket négy fegyveres, és elképesztő választásra kényszeríti őket, hogy elkerülhető legyen a végítélet. A külvilágtól távol a családnak el kell döntenie, miben hiszenek, mielőtt minden elveszett. Ez a kiindulópontja M. Night Shyamalan új, Kopogás a kunyhóban című filmjének, melynek közelgő premierje (február 2.) kapcsán 5 meglepő érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. “Mi lenne, ha jól átírnám?”

A Kopogás a kunyhóban Paul Tremblay The Cabin at the End of the World című bestsellerén alapul, amelyből Steve Desmond és Michael Sherman írt forgatókönyvet. Munkájuk bekerült a Blacklistbe, ami egy adott év tíz legjobb meg nem valósult forgatókönyvét sorolja fel. Eredetileg az volt a terv, hogy Shyamalan Blinding Edge Pictures nevű producercége csak gyártója lesz a filmnek, de a történet annyira érdekfeszítőnek bizonyult, hogy Shyamalan meg akarta rendezni belőle a maga változatát. „Egyik nap egy megbeszélésen Night így szólt: mi lenne, ha jól átírnám és én rendezném meg? – meséli Ashwin Rajan producer, a Blinding Eye gyártási igazgatója. – Komolyan kötődött a témához és látszott, hogy tartalmas és mély mondanivalója van vele kapcsolatban.”

2. “Nem akarok filmsztár lenni”

Leonard a vezetője annak a négytagú társaságnak, amely felbukkan a kunyhóban és elképesztő választásra kényszeríti a családot. A karaktert Dave Bautista alakítja, akit leginkább A galaxis őrzői franchise-ból ismer a mozis közönség. Bautista sikeres profi pankrátor volt, de amint megtapasztalta, milyen érzés, beleszeretett a színészetbe. „Olyan jó akartam lenni, amennyire csak lehet – mondja. – Nem akarok filmsztár lenni, csak színész. Nagyon jól ment a pankrátorkodás, de a csúcson abbahagytam a színészet miatt, mert a kettőt együtt nem lehet csinálni. A pénz meg a hírnév semmit nem jelentenek számomra. Azt akarom, hogy megbecsüljenek a színészszakmában, és erre kiváló lehetőség ez a szerep.”

3. Mintha színházban lennénk

A Tony-díjas és kétszeres Emmy-jelölt színész, Jonathan Groff játssza Andrew-t, aki férjével, Erickel neveli a nyolcéves Went. „Sosem játszottam még apát vagy férjet, ezért Ben és Kristen társaságában, a feszült, intenzív forgatási közegben sokkal emelkedettebb érzelmi állapotba kerültem, mint amikor először olvastam a forgatókönyvet – mondja Groff. – Mivel egyetlen helyszínen, színészek szűk körében meséltünk el egy történetet, meglehetősen színházszerűen működtünk. A próbák alatt is olyan érzésünk volt, hogy egy színdarabra készülünk, ahogy passzolgattuk egymásnak ide-oda a labdát ezekben a hosszú, 15 perces jelenetekben.”

4. Shymalan és Nikki Amuka-Bird újra együtt

Sabrina a négy jövevény egyike, akik foglyul ejtik a kunyhó lakóit, hogy megakadályozzák a végítéletet. Foglalkozását tekintve ápolónő, ám az utóbbi időben megmagyarázhatatlan dolgokat tapasztalt, ezért csatlakozott társaihoz. Akárcsak Leonardot, őt is megviseli, amit hite szerint tennie kell. A karaktert alakító Nikki Amuka-Bird legutóbb Shyamalan Idő (Old) című filmjében szerepelt. „Sabrina gondoskodó alkat – mondja a színésznő. – Szorosan kötődik a családjához. Nem feltétlenül hitt istenben, de egy nap látomásokat kezdett tapasztalni, amik megváltoztatták az életét. Sürgető kényszert érzett arra, hogy belevesse magát a történetben ábrázolt események sodrába, hogy szinte feláldozza magát az emberiség megmentése érdekében. Ugyanúgy meg van rémülve, mint a többiek, de túlteszi magát ezen, mert hisz abban, hogy életeket ment.”

5. Valami vonzó a végítéletben

A forgatókönyv alapjául Rupert Grint két legszörnyűbb rémálma szolgál: a betöréses rablás típusú bűncselekmény és a végítélet. „Van valami vonzó a végítélettel foglalkozó filmekben – mondja Grint. – Az emberek szeretnek azon töprengeni, hogyan is nézne ki. Viszont ritkán fordul elő, hogy egy távoli, zárt és szűk helyen vetődik fel a téma, mint esetünkben a kunyhóban. Ez tökéletes helyszín, mert annyira izolált, hogy bármi megtörténhet. Messze a segítség, és ettől csak még felkavaróbb a történet.”

Grintnek azért is tetszett a történet, mert aktuális félelmekre tapint rá. „Most másztunk ki a világjárványból, és nyakunkon a környezeti katasztrófa, szóval soha nem volt még ilyen törékeny a világunk. Bolygónk pusztulása kézzelfogható lehetőséggé vált, és ez rengeteg embert foglalkoztat.”