Hamarosan nálunk is bemutatják a Jurassic World: Bukott birodalom című folytatást, amelyben visszatérnek a régi jó ismerősök: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard és még Jeff Goldblum is.

A rebooltolt franchise legújabb epizódja teljesen más vizekre evez, mint az eddigi filmek, és kicsit tágít a felélesztett dínók kérdésének látószögén: a park bezárását követően főhőseink azért küzdenek, hogy kimenekítsék az állatokat az Isla Nublarról az eddig szunnyadó, ám most kitörtni készülő vulkán elől. Ám hamar rájönnek, hogy miért kap akkora támogatást a projekt: pár ugyanis abból szeretnének meggazdagodni, hogy az állatokat a feketepiacon sózzák el, nem gondolván az esetleges következményekre.

Az új film rendezői székébe ezúttal Juan Antonio Bayona ült, Colin Trevorrow és Derek Connolly pedig a történetet írta. Bár nemrég a spanyol díszbemutató visszhangja elég pozitív volt, azóta számos kritikus mondta el a véleményét a filmmel kapcsolatban, ami nem ennyire egyértelműen pozitív.

A film jelenleg 59 százalékon áll a RottenTomatoes-on a kritikusi értékelés szerint, ami finoman szólva is karcsú, és nem igazán hozza az elvárt eredményt. Azért persze vannak pozitív vélemények:

Az idősödő franchise-nak sikerült megtalálnia a benne élő gyereket. És a bennünk élőt is. (Johnny Oleksinski, New York Post)

Egy lávaköpő, raptor-edző, fogakat fenő, szörny-van-a-pincémben filmhez képest határozottan friss. (Jesse Hassenger, AV Club)

Kellemes meglepetés, ahogy a rendező visszahozta a hamvaiból a filmet egy adag kreatív adrenalinnal. (Kevin Maher, Times, UK)

Összeségében a film kínálja azt a szórakoztatást és izgalmat, amit a franchise-tól elvárunk, egy nagy adag horrorral és talán egy kicsit több szívvel, mint számítunk rá. (Molly Freeman, Screen Rant)

Ám mások nem bántak ilyen kesztyűs kézzel a filmmel, és így fogalmazták meg a véleményüket:

Ideje lenne fejlődni – vagy kihalni. (Lindsey Bahr, Associated Press)

Az eredmény finoman szólva is nem kielégítő. (Meg Downey, CBR)

Ez a folytatás elveszi a jó szándékunkat, kerozinba áztatja, meggyújt egy gyufát és csak nevet, amikor a lángok egyre magasabbra csapnak. (Courtney Howard, Fresh Friction)

Megnéztem a filmet és nem éreztem semmit. Ez elképzelhetetlen… kihalt a lelke ezeknek a filmeknek. A Bukott birodalom egy hőst sem ad nekünk, akiért izgulhatnánk. Nincs benne olyan akciójelenet, ami úgy szegezne a székbe, ahogy Spielberg tette. Amit kínál: lusta újraalkotás, még lustább forgatókönyv-írás, és az eredeti film szeretetének semmibevétele. Nem gondoltam volna, hogy valaha jobban fogok utáni egy Jurassi Park filmet az előzőnél. De itt tartunk. Treworroy megtalálta a módját. (Kristy Puchko, Pajiba)

Ha láttad a filmet, és belőled is kikívánkozik a vélemény, ne küzd ellene, és oszd majd meg velünk is!