Mennyi pénzt költöttek drogokra a forgatáson? Mit keresett Belushi asztalán egy kokainhegy? Mi köze van a filmhez egy Los Angeles-i ortopédsebésznek, és vajon miért ajánlotta a Vatikán a filmet? E heti kult-rovatunkban a Blues Brothers kulisszái mögé pillantunk be.

A sztori

A blues zene nagy rajongói, a fekete öltönyös, fekete kalapos, fekete szemüveges Jake és Elwood Blues úgy döntenek, ideje, hogy valami jót is tegyenek. Rájönnek, hogy a régi árvaházat, ahol nevelkedtek, le akarják bontani, és úgy érzik, ezt nem hagyhatják annyiban. Régi bandájukkal elindulnak, hogy pár fellépéssel összeszedjenek annyi pénzt, amivel meg tudják menteni az árvaházat. Azonban a dolgok nem éppen az eredeti tervek szerint alakulnak.

A kezdetek

A Blues Borthers kultikus karakterei Saturday Night Live-ban tettek szert széleskörű népszerűségre. A zenekar sikerének köszönhetően 1978-ra Belushi valóságos sztár lett a sikeres filmes karrier, (Animal House), a népszerű televíziós műsor és az év albuma elismerésnek köszönhetően. Dan Aykroyd és John Belushi elhatározták, hogy filmet készítenek a Blues Brothersből, a megfilmesítési jogokra azonban a Unviersal mind a Paramount is ráharapott, végül előbbi került ki győztesen. A filmtervnek azonban sem költségvetése, sem forgatókönyve nem volt. De nem csak ez volt probléma. A stúdió a büdzsét 12 millióban szabta meg, de a film készítői 20 milliót szerettek volna. A forgatókönyvet végül Aykroyd írta meg, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája. Ezért lett az szkript első vázlata irreálisan hosszú, mintegy 324 oldalas.

Forgatásai nehézségek...

A film forgatása 1979-ben kezdődött meg, de a költségvetés még ekkor sem volt tisztázott. Végül a rendező 17,5 milliót kapott. Az első hónapokban problémamentesen teltek el, azonban a dolgok csakhamar kicsúsztak a stáb kezei közül Belushi kábítószer függőségének és állandó partizásának következtében. A színész állandóan késett a forgatásról, de számtalan alkalommal egyszerűen csak átaludta a napot. Aykroyd egy nap a forgatási helyszín közelében levő ház kanapéján talált rá színésztársára.

Blues Club, a dorgtanya

Bár Aykrody is bevallottan élt a kábítószerekkel, de kollégájánál lényegesen összeszedettebb maradt. A színész elmondása szerint a kokain annyira mindennapos dolog volt a forgatáson, hogy a költségvetés egy részét egyenesen arra tették félre, hogy abból drogokat vásároljanak. A színészeknek volt egy saját bárjuk, a Blues Club, melyet kimondottan a filmhez építettek fel, ahol a stáb tagjai és barátaik bulizhattak. Carrie Fisher, aki ekkoriban Aykroyd barátnője volt, elmondta, hogy a klub kiszolgáló személyzetétől bármilyen kábítószert meg lehetett vásárolni. Nem csoda, hogy a költségvetés nagyon gyorsan az egekbe szökött.

Belushi, a kokainhegy és az újabb baleset

Belushi drogproblémái egyre súlyosabbak lettek. Egy nap a film rendezője, John Landis úgy talált rá a színészre, hogy az asztalán egy valóságos kokainhegy állt. Belushi a függőségét ekkor már nem tudta kordában tartani, és bevallotta, hogy attól retteg, hogy bele fog halni a droghasználatba. A szembesítést követően a helyzet javulni látszott, de a forgatás végén újabb probléma merült fel, amikor Belushi elesett egy gördeszkával, és komoly térdsérülést szenvedett, így képtelen volt leforgatni táncos-énekes jelenetét. A filmet gyártó stúdió igazgatójának személyesen kellett közbeavatkoznia, és meggyőzte a város legjobb ortopédsebészét, hogy halassza el hétvégi programját, és aki több érzéstelenítő injekcióval tudta csak lábra állítani a színészt. Végül a jelenetet sikerült a tervezettek szerint leforgatni. Mire a forgatás véget ért, a Universalnak 27,5 millió dollárjába került a film.

Az ikonikus napszemüveg és Blues-mobil

A filmet követően egy csapásra megnőtt a főszereplők Ray-Ban Wayfarer napszemüvegének népszerűsége. A 70-es években a modellből mindössze pár ezer talált gazdára, a Blues Brothers bemutatását követően, 1981-ben azonban 18 ezerre nőtt az eladások száma. Hasonló népszerűségre tett szert a Bluesmobil, a Dodge Monaco. A forgatáshoz összesen 13 ilyen típusú autót használtak és alakítottak át a jelenetektől függően. Ami az autókat illeti, a forgatás alatt 103 darab kocsit törtek rommá, mely akkoriban rekordnak számított. Ezt két évvel később a The Junkman szárnyalta túl, majd a rekord újbóli megdöntésére majdnem két évtizedet kell várni: 2003-ban a Mátrix - Forradalmak forgatásán 300 autót törtek rommá.

A film utóélete: a kult-státusz

A film premierhétvégéjén közel 5 millió dolláros bevételre tett szert, egyedül a A Birodalom visszavág végzett előtte, összbevételei elérték a 115 millió dollárt, ezzel pedig a Universal legjövedelmezőbb produkciójává vált. A kritikusok is többnyire pozitívan írtak a produkcióról, de a kult-státuszban nagy szerepe volt a Blues Borthers formációnak, a forgatás övező botrányoknak, valamint a filmben feltűnő sztároknak, köztük James Brownnal, Ray Charles-szal és Aretha Franklinnel. A film 30 évfordulóján Vatikán Állam újsága, a L'Osservatore Romano katolikus klasszikusnak nevezte a produkciót, és megtekintésre ajánlotta az olvasóik számára.

kaland | krimi | musical | vígjáték | zenés

A blues zene nagy rajongói, a fekete öltönyös, fekete kalapos, fekete szemüveges Jake és Elwood Blues úgy döntenek, ideje, hogy valami jót is tegyenek. Rájönnek, hogy a régi... több»