Leleplezve: Az 5 legostobább tévhit a filmekből

Valószínűleg gyakran úgy érezhetjük, hogy egy intenzív Doktor House maratont követően bármilyen betegséget tudnánk kezelni, a valóságban a televízió és a filmek világa nem a legjobb módszer az oktatásra. A filmeknek izgalmasabbnak kell lenniük, mint az életnek, ezért az írók és rendezők elég lazán értelmezik a természet, fizika és a józan ész határait. Ez érthető, miért is akarna valaki végignézni egy 12 órás agyműtétet?

Fontos azonban megkülönböztetni a tényeket a fikciótól, főleg, ha élet-halál helyzetről van szó. Ha ilyen helyzetekben a filmekből vennénk az inspirációt, annak a legtöbb esetben katasztrofális vége lenne, és ha még életben is maradnánk, elég hülyén éreznénk magunkat utána.

1. A levágott testrészt jégre kell tenni

Egy ujj levágása nem feltétlenül jelenti annak elvesztését, hála az orvostudománynak. De könnyen elbúcsúzhatnánk tőle, ha a filmekre hallgatnánk.

Az igaz, hogy hűvösen kell tartani a testrészt, mivel így 18 órán keresztül még visszavarható lesz a 4-6 órával szemben. Ha azonban közvetlenül a jégbe tesszük, az csak további karosodást okozna, és meghiúsítaná a visszavarrási terveket.

A jéggel való érintkezés miatt fagyási sérülések jelentkeznének a szöveten, ugyanúgy, mintha a helyén lenne a testrész. Ilyen esetben a legjobb lemosni a kérdéses darabkát, eltávolítani a szennyeződéseket, tiszta, nedves ruhába helyezni, majd pedig egy műanyag zacskóba, és végül jeges vízbe.

2. Minden áron el kell távolítani a tárgyakat a sebből

Nagyon hősies, ha valakit meglőnek, és utána bátor segítőjük könyékig turkál a szervei között, hogy eltávolítsa a golyót. Ez talán a legrosszabb, amit tehetünk, mert gyakran az idegen tárgyak egyfajta dugóként funkcionálnak, amik megakadályozzák, hogy a vér és esetleg a belső szervek gyors búcsút suttogva angolosan távozzanak az áldozat testéből.

A tárgy eltávolítása nem magasabb prioritású, mint a vérzés elállítása, hiszen a vérmérgezés még később kezelhető antibiotikumokkal, az elvérzés sajnos nem. Például egy kilőtt lövedék viszonylag steril, miután a testbe kerül a lövés során keletkező hő miatt. Nyilván jobb lenne, ha egy hatalmas vasdarab, ami felnyársalta barátunkat, minél hamarabb elhagyná a személyes auráját, de ez egy olyan beavatkozás, amihez orvosra és steril eszközökre van szükség.

3. Menekülés előtt várd meg, amíg az autó elsüllyed

Az ilyen helyzetekkel kapcsolatban rengeteg egymásnak ellentmondó tanács létezik. A leggyakoribb, hogy meg kell várni, amíg az autó megtelik vízzel, kiegyenlítődik a nyomás, és az ajtó nyithatóvá válik. Ez valószínűleg Hollywoodba is eljutott, mert gyakran láthattunk, ahogy hősünk sztoikus nyugalommal visszatartja lélegzetét, amíg az autó elsüllyed.

Ezt az elméletet a fizika igazolja, de a nyugalmunknak rendíthetetlennek kell maradnia, hogy elég sokáig visszatartsuk a lélegzetünket, illetve gondolnunk kell más utasokra is, esetleg gyermekekre, akik a kocsiban ragadhattak.

Jobb ötlet az ablakokat hasznosítani, az ajtó kinyitásával csak még gyorsabban elárasztja a víz az autót. Körülbelül 30 másodperc áll a rendelkezésedre, amíg a víz eléri az ablakok szintjét, és ha elektromosak, be kell törni őket. A legjobb egy kemény, hegyes tárgy, azonban nem tanácsos a szélvédőn keresztül próbálkozni, mert szinte elpusztíthatatlan. Ha azzal próbálkozik valaki, szinte biztos, hogy szörnyű halál lesz a sorsa.

4. A szeméttárolóba zuhanni magasról megmenti az életed

Egy újabb gyakori jelenet az álomgyárból: hősünk (vagy éppen a gonosztevő) próbál elmenekülni, de sarokba szorítják. Egyetlen esélye, ha a hetedik emeletről belevetődik a szemétkupacba, majd kényelmesen landol a konzervdobozok, törött üvegek és rothadó ételek között.

Ha elég mély a konténer, megeshet, hogy megtöri a zuhanást, de mire kimászik belőle, már ott lesz, aki miatt kiugrott az ablakon, és ha elég kedves, elvisz tetanuszra. Ha a tározó elég sekély ahhoz, hogy könnyen kimásszon belőle az illető, akkor valószínűleg elfoglalja a tény, hogy széthasadt a koponyája a betonon, vagy éppen fémpadlón, ami a szemét alatt volt.

Előfordulhat, hogy össze-vissza kalimpál zuhanás közben, pályát változtat és nagyot koppan a földön, vagy épp a konténer szélén landol.

A legjobb megoldás? Ne ugrálj ki ablakokból.

5. Rávizelni a medúzacsípésre

A fájdalmat a medúzacsípés során az ún. nematociszták okozzák, amik bejutnak a bőr alá, és mérget bocsájtanak ki. Ez önmagában is rossz, anélkül, hogy bárki levizelne.

A legrosszabb dolog ilyenkor, ha friss vízzel öblítjük le a csípést, a sókoncentráció megváltozása csak újra aktiválja a csípés miatti fájdalomérzetet. A vizelet használatának ötlete valószínűleg onnan ered, hogy sókat és elektrolitokat tartalmaz. És tudjátok mi tartalmazza még ezeket a dolgokat? A tenger. A dolog, ami talán a legközelebb van egy medúzacsípést követően (ha leszámítjuk a lelkes barátot, aki már majdnem elővette a hatástalanító eszközét). A vizelet közelebb áll az édesvízhez, ezért a legjobb, ha tengervízzel kezeljük a csípést. A kezelés legfontosabb része azonban a tüskék eltávolítása a bőrfelületről kagylóval, hitelkártyával vagy éppen borotvával.