Lezárult a korábban nemi erőszakkal vádolt Luc Besson ügye

Luc Besson francia filmrendezőt hivatalosan is felmentették a Sand Van Roy belga-holland színésznővel kapcsolatos nemi erőszak ügyében emelt vádak alól.

Az ítéletet június 21-én hozta meg a francia Legfelsőbb Bíróság, a Cour de Cassation. A Variety magazin értesülése szerint a bíróság határozata szerint “a fellebbezés elfogadhatóságának és az utasításból származó akták vizsgálatát követően megállapította, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan eszköz, amely lehetővé tenné a fellebbezés elfogadását”.

A jogi folyamat még 2018-ban Van Roy által benyújtott rendőrségi feljelentéssel vette kezdetét, ez volt a negyedik és egyben utolsó bírósági döntés az ügy folyamán. Az ügyet korábban a párizsi ügyészség kilenc hónapos nyomozás után 2019 februárjában bizonyítékok hiányára hivatkozva elutasította. A színésznő ezután 2019 márciusában polgári feljelentést tett ugyanezen vádak miatt, amelyet hároméves nyomozás után 2021 decemberében ismét elutasítottak.

Besson volt feleségét, a szintén színész-rendező Maïwennt, aki nemrégiben a Jeanne du Barry - A szerető filmen is dolgozott, Anne Parillaud színésznőt szintén tanúként hallgatták meg. 

A mostani döntés Bessont minden vád alól felmenti az ügyben, továbbá megakadályozza, hogy Van Roy ugyanezen vádak alapján Franciaországban vagy máshol Európában ismét beperelje őt. Az ügyről korábban ITT és ITT írtunk.