56 Robin Hood  (2018)

Robin Hood legendás története lenyűgöző látványvilággal és bravúros mutatványokkal tér vissza a filmvászonra. A pazar, ugyanakkor lehetetlennek tűnő attrakciók közül azonban nem minden épült csak a speciális filmes effektekre. Taron Egerton, Jamie Foxx és Paul Anderson többek között az elismert magyar lovasíjásztól, Némethy Christophtól sajátíthatta el az íjászat technikáit.

 „A folyamat ilyenkor nem feltétlenül egyszerű. A színészeket olykor viszonylag rövid idő alatt kell felkészíteni rendkívül dinamikus és látványos lövések leadására. Pontosan ezért Lars Andersen – dán íjász, aki az elmúlt három évben együttműködött a stábbal - egy új képzési rendszert alakított ki. Ezt a speciális technikát és tudást igyekeztem én is átadni a szereplőknek a magyarországi forgatások alatt. Szerencsére mindhármuknak megvolt az érzéke ahhoz, hogy rövid időn belül elsajátítsák ezt a készséget.”  – nyilatkozta Némethy Christoph, aki 2017 nyarán csatlakozott a csapathoz.

Taron Egerton ezúttal Robin Hood szerepében tűnik fel mint álarcos igazságosztó, hogy fellépjen a korrupció és a gonoszság ellen. Jamie Foxx alakítja mentorát és hű társát Little John személyében, míg Guy of Gisbourne karakterét Paul Anderson testesíti meg. Otto Bathurst, a produkció rendezője kifejezetten lendületes, akciókkal teli jelenetsorokon keresztül eleveníti fel Robin Hood legendáját bemutatva, hogy a főhős miként vált valódi ikonná.

 „Taron Egerton kimondottan tehetséges az íjászatban. Képes volt még a levegőbe felhajított korongokra is pontos lövéseket leadni. Ellenben, ha a jelenetek felvétele alatt hibát vétettek, akkor természetesen mindig meg kellett adni a megfelelő instrukciókat. A Korda Filmstúdióban nagyon pörgősen teltek a forgatási napok. A magyar stábtagok is hihetetlenül felkészültek és segítőkészek voltak.” – osztotta meg élményeit a lovasíjász.

Némethy Christoph vezetőedzőként elsősorban az akadémiájukon keresztül oktatja tanítványait, ugyanakkor felkérésre korábban is képzett már hírességeket. Ez a filmtörténet pedig különösen megkívánja, hogy a szereplők jól bánjanak az íjjal, de hogy mi minden múlik a filmes effekteken?

„Nyilván vannak olyan mozdulatok, amiket jóformán lehetetlen kivitelezni. Az íjászatban a kaszkadőrmutatványok, a gyorsaság és a pontosság nem feltétlenül barátai egymásnak. Ellenben, ha valakinek valóban megvan az érzéke, a tehetsége és a kitartása ehhez a sporthoz, akkor egy nagyon szép szintet el tud érni a teljesítményével. Ebben az esetben heti két-három edzéssel akár 8 hónap alatt el lehet jutni egy nagyon erős szintre. A biztonság és az odafigyelés szintén kardinális kérdés, de mi is mindig úgy alakítjuk az edzésterveket, hogy ne történhessenek balesetek. ” - tette hozzá a lovasíjász.