2018.12.06   olvasottság: <1000x   szerző: hp   hozzászólások: 0

Robin Hood legendás története lenyűgöző látványvilággal és bravúros mutatványokkal tér vissza a filmvászonra. A pazar, ugyanakkor lehetetlennek tűnő attrakciók közül azonban nem minden épült csak a speciális filmes effektekre. Taron Egerton, Jamie Foxx és Paul Anderson többek között az elismert magyar lovasíjásztól, Némethy Christophtól sajátíthatta el az íjászat technikáit.

54 Robin Hood  (2018)

 „A folyamat ilyenkor nem feltétlenül egyszerű. A színészeket olykor viszonylag rövid idő alatt kell felkészíteni rendkívül dinamikus és látványos lövések leadására. Pontosan ezért Lars Andersen – dán íjász, aki az elmúlt három évben együttműködött a stábbal - egy új képzési rendszert alakított ki. Ezt a speciális technikát és tudást igyekeztem én is átadni a szereplőknek a magyarországi forgatások alatt. Szerencsére mindhármuknak megvolt az érzéke ahhoz, hogy rövid időn belül elsajátítsák ezt a készséget.”  – nyilatkozta Némethy Christoph, aki 2017 nyarán csatlakozott a csapathoz.

Taron Egerton ezúttal Robin Hood szerepében tűnik fel mint álarcos igazságosztó, hogy fellépjen a korrupció és a gonoszság ellen. Jamie Foxx alakítja mentorát és hű társát Little John személyében, míg Guy of Gisbourne karakterét Paul Anderson testesíti meg. Otto Bathurst, a produkció rendezője kifejezetten lendületes, akciókkal teli jelenetsorokon keresztül eleveníti fel Robin Hood legendáját bemutatva, hogy a főhős miként vált valódi ikonná.

 „Taron Egerton kimondottan tehetséges az íjászatban. Képes volt még a levegőbe felhajított korongokra is pontos lövéseket leadni. Ellenben, ha a jelenetek felvétele alatt hibát vétettek, akkor természetesen mindig meg kellett adni a megfelelő instrukciókat. A Korda Filmstúdióban nagyon pörgősen teltek a forgatási napok. A magyar stábtagok is hihetetlenül felkészültek és segítőkészek voltak.” – osztotta meg élményeit a lovasíjász.

Némethy Christoph vezetőedzőként elsősorban az akadémiájukon keresztül oktatja tanítványait, ugyanakkor felkérésre korábban is képzett már hírességeket. Ez a filmtörténet pedig különösen megkívánja, hogy a szereplők jól bánjanak az íjjal, de hogy mi minden múlik a filmes effekteken?

„Nyilván vannak olyan mozdulatok, amiket jóformán lehetetlen kivitelezni. Az íjászatban a kaszkadőrmutatványok, a gyorsaság és a pontosság nem feltétlenül barátai egymásnak. Ellenben, ha valakinek valóban megvan az érzéke, a tehetsége és a kitartása ehhez a sporthoz, akkor egy nagyon szép szintet el tud érni a teljesítményével. Ebben az esetben heti két-három edzéssel akár 8 hónap alatt el lehet jutni egy nagyon erős szintre. A biztonság és az odafigyelés szintén kardinális kérdés, de mi is mindig úgy alakítjuk az edzésterveket, hogy ne történhessenek balesetek. ” - tette hozzá a lovasíjász.