Magyar filmről áradozik a világsajtó, a legnagyobb forgalmazók licitáltak érte Cannes-ban

Elsöprő sikert aratott Cannes-ban Nemes Jeles László Saul fia című filmje.

A magyar kritikusok és a világsajtó is leborult a Saul fia előtt, mely a kritikusok ítészek egybehangzó véleménye szerint teljesen friss és újszerű szempontból mutatja be a holokauszt tragédiáját. A premier után a közel két és fél ezer fős nagyterem közönsége vastapssal és ovációval fogadta a filmet. Többek közt a Hollywood Reporter, a Screen Daily, a The Guardian, a New York Times és a Variety is elismerően írt a magyar produkcióról, mely akár a fesztivál nagydíjára, az Arany Pálmára is esélyes lehet.

Ezek után nem is volt kérdéses, hogy a legnagyobb forgalmazók licitálnak majd az alkotásra. A Variety értesülései szerint egész éjjel tartott az alkudozás, melyből végül a Sony Pictures Classics került ki győztesen, így most már biztos, hogy a Saul fia Amerikában is széles közönséghez juthat el. A Sony Pictures Classics számos sikerfilmet juttatott el a mozikba, többek között az idei Oscaron a legjobb főszereplő kategóriában Oscart begyűjtő Whiplash-t, vagy Woody Allen hamarosan mozikba kerülő filmjét, az Irration Man-t.

A Saul fia az auschwitzi Sonderkommando egy fiktív magyar rabjának történetét meséli el. Saul Ausländer és sorstársai azt a feladatot kapták, hogy gyűjtsék össze a gázkamrákba megölt foglyok maradványait, égessék el azokat, majd hamvaikat szórják szét. A krematóriumban élő csoportnak titokban kell tartaniuk a feladatukat, nem tudván, hogy néhány hónap munka után őket is kivégzik. Saul egy nap egy kisfiú holttestére bukkan, és mivel úgy véli, a fiú a saját gyermeke, megkísérli a lehetetlent: találni egy rabbit, aki tisztességes körülmények között eltemethetné őt. Eközben a Sonderkommando a felkelést szervezi, azonban Saul hátat fordít a lázadók vezéreinek. Őt csak egyetlen dolog hajtja: hogy végtisztességet adjon gyermekének.

A Saul fia június 11-én debütál a hazai mozikban.