69 Genezis  (2018)

Bogdán Árpád GENEZIS-e nyerte a legjobb játékfilm díját, Varga Ágota A FEGYHÁZLELKÉSZ című portréfilmjével ezüst, és Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című rövidfilmjével bronz díjat nyert a hétvégén véget ért lengyelországi nemzetközi filmfesztiválon.

Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményén, a hétvégén véget ért 48. Lubusi Nyári Filmfesztiválon Lagówban három magyar alkotást díjaztak a szakmai zsűrik.

Bogdán Árpád legutóbbi alkotásáért elnyerte a legjobb játékfilm Arany Szőlőfürt díját. A Genezis a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg. A Filmalap támogatással készült Genezis világpremierje a 2018-as Berlinalén volt, azóta számos fesztivál tűzte műsorra - Spanyolországban, Németországban, Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és legutóbb Sanghajban is díjazták a fesztivál zsűrik.

Varga Ágota A fegyházlelkész című portréfilmje Ezüst Szőlőfürt díjat nyert a dokumentumfilmek versenyében. A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás egy fáradhatatlan, saját útját járó fegyházlelkész, Butsy Lajos atya portréja.

Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című, Mecenatúra támogatással készült rövidfilmjéért, mely egy megrázó dráma a gyermekkereskedelemről egy szegény magyar faluban, Bronz Szőlőfürt díjat nyert Lagówban.

(mnf)