Amikor a filmkészítés legnagyobb nevei egy filmben egyesülnek, abból mindig valami különleges születik. Pontosan így volt 1972-ben is, amikor a kétszeres Oscar-díjas Bernardo Bertolucci rendező és Hollywood egyik legnagyobb legendája, Marlon Brando együtt készített filmet. Nem is akármilyen filmet.

Az utolsó tangó Párizsban egy igazi botrányfilm volt a ’70-es években. A történet főszereplője Paul, egy amerikai cégtulajdonos, akinek a felesége öngyilkos lesz. Paul ezért Párizsba utazik, hogy régi közös emlékeik helyszínén keressen vígaszt. Ehelyett viszont egy kiadó lakásban találkozik a mindössze húsz éves egyetemista lánnyal, Jeanne-nel, akivel heves erotikus kapcsolatba kerül, de végül megerőszakol. Útjaik egy időre elválnak egymástól, de végül újra találkoznak, aminek tragikus következményei lesznek.

A film hatalmas botrányt kavart a maga idejében és a közelmúltban is. A történet és az ábrázolásmód miatt több országban is betiltották, míg egyesen remekműnek tartják, mások erkölcstelennek és botrányosnak. Máig heves viták folynak róla, hogy hová is kellene sorolni. Ezek a viták jó tíz évvel ezelőtt újra fellángoltak, amikor kiderült, hogy a hírhedt „vajas” jelenetet a színésznő, Maria Schneider beleegyezése nélkül forgatták le.

Az utolsó tangó Párizsban drámában Marlon Brando és Maria Schneider mellett Jean-Pierre Léaud számított a legnagyobb névnek. A rendező a legendás Franco Arcalli forgatókönyve alapján dolgozott. A film immár az HBO Max kínálatában is szerepel, így ha van élő előfizetésed a platformra, akkor az itteni adatlapon a logójára kattintva már meg is nézheted minden idők egyik legnagyobb botrányfilmjét.