78 Godzilla  (1998)

Japánban nagyjából amióta filmipar létezik, nagy kedvenc az egész városokat elpusztító óriásgyík története. Godzilla sokáig nem ihlette meg különösebben a nyugati filmeseket, ám ez mostanra jelentősen megváltozott. Az utóbbi években valóságos kaiju-lázban ég Hollywood, Godzilla pedig többször is összecsapott már Konggal. De volt egy másik film is, amely az óriásgyíkról szólt.

Ez volt az 1998-as Godzilla, amelyet Roland Emmerich hozott össze. A rendező különösen jó érzékkel nyúl az olyan filmekhez, amelyekben óriási pusztítást kell bemutatni. A Godzilla esetében New York a játszótér, amely alaposan megszenvedi az óriás jelenlétét.

A történet azzal kezdődik, hogy japán halászok hajóját elpusztítja valami óriási a tenger mélyéről. Később az egyik túlélő a kórházban csak halálra vált arccal annyit hajtogat, godzilla, godzilla… Később egy kutatót, Nick Tatopoulost, aki kifejezetten a radioaktív sugárzás élő szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálja, a kormány felkéri, hogy vegyen részt egy különleges kutatásban. Elrepítik Jamaicára, ahol hatalmas lábnyomokat és mindenfelé roncsokat találnak. Hamarosan kiderül, hogy valóban egy felhőkarcoló méretű óriásgyík kelt életre valahol a tenger mélyén, amely most New York felé vette az irányt. Manhattan szívében készül fészket építeni.

A Godzilla mára amolyan moziklasszikussá vált, sokak szemében egyértelműen sokkal jobb film volt a maga idejében, mint az utóbbi évek próbálkozásai. A filmben olyan sztárokat láthatunk, mint Jean Reno vagy Matthew Broderick, de feltűnik benne Maria Pitillo is. A film anno nagy népszerűségnek örvendett, sokan a befejezés miatt folytatásban is reménykedtek. Érdekes, hogy épp a kritikusoknak volt más a véleménye, amit a Rotten Tomatoes oldalán mutatott 20 százalékos tetszési index is jól mutat. Itt a nézőktől is csupán 28 százalékot kapott, viszont a moziknál világszerte elég jól termelt. Összességében háromszor annyi pénzt hozott, mint amennyibe az elkészítése került, ezzel 1998-ban a harmadik legtöbb bevételt generáló film lett.

Ha az aktuális filmek helyett inkább erre a darabra szavazol, holnaptól az HBO Max kínálatában meg is találod. Ha van előfizetésed a platformra, akkor a film itteni adatlapján a logójára kattintva már indul is a lejátszás!