A Mr. Beanről és Johnny Englishről elhíresült Rowan Atkinson azonnal nemet mondott, amikor felkérték Maigret, a híres sztoikus nyomozó megformálására. Úgy gondolta, hogy a modern tévés drámák jóval visszafogottabbak azoknál a karaktereknél, amiket ő meg szokott testesíteni. A producerek viszont nem hagyták annyiban a dolgot, és Atkinson végül pont amiatt vállalta el, amiért első körben elutasította: „Ilyet még soha nem játszottam. Ő egy átlagos ember, én pedig inkább karakteresebb, excentrikusabb figurákat szoktam megtestesíteni.”

Így a legendás Rowan Atkinson végül belebújt Maigret felügyelő szerepébe, hogy két szövevényes ügyet is felgöngyölítsen az ’50-es évek Párizsában az azonos című sorozat két egész estés epizódjában, amelyek március 28-án és április 4-én 21:50-kor debütálnak az Epic Drama műsorán. A Maigret csapdát állítban egy nőkre vadászó sorozatgyilkos nyomába ered, míg a Maigret és a kicsi Albert című részben egy olyan szerencsejátékos meggyilkolása kapcsán folytat nyomozást, aki egy brutális bűnbandával állt kapcsolatban.

GEORGES SIMENON író 1931-1972. között publikált regényeket Jules Maigret főszereplésével: az ikonikus francia nyomozó 75 könyv és 28 rövidebb írás központi alakja volt. Maigret kispolgári családból származott, karrierjét közúti rendőrként kezdte. Azért lehet leginkább azonosulni vele, mert se nem lázadó, se nem meghunyászkodó jellem, emberséges és együttérző, nem nézi, hogy a másik fél melyik osztályból jött: a szegényekkel, lecsúszott emberekkel is humánusan bánik, indokolt esetben pedig szembeszegül a feljebbvalók utasításainak. Munkája során a rutinmunkákban kitartó, sűrűn hagyatkozik a megérzéseire, a bűnözőket pedig gyakorta csellel csalja csapdába.

Miben más Maigret az olyan híres nyomozókhoz képest, mint például Poirot?

– Maigret nem selypít, nincs francia akcentusa és nem imádja az operát, szóval nincsenek olyan tulajdonságai, ami más kitalált detektívekre jellemzőek. Ő csak egyszerű fickó, aki messze nem egyszerű feladatot végez – magyarázta Atkinson. Egy nyilvános vetítésén elmondta azt is, hogy nem azért vállalta el a szerepet, hogy mostantól komolyan vegyék, de egyébként sem érti, hogy kulturális körökben miért övezi cinizmus a komédiák művészeti értékeit.

A felügyelő két egész estés kalandját, amelyek 2-2M fontba kerültek, Budapesten forgatták, a párizsi nevezetességeket pedig digitálisan adták hozzá. Az epizódokban olyan neves karakterszínészek bukkannak fel, mint Fiona Shaw (Harry Potter-filmek), Shaun Dingwall (Viszlát, Christopher Robin) vagy Leo Staar (Hívják a bábát) – no meg Fenyő Iván is!

75 Maigret  (2016)

dráma | krimi | misztikus

A keményen dolgozó párizsi nyomozó, Jules Maigret főfelügyelő csavaros ügyek felderítésére vállalkozik.   több»