Az AppleTV+-on ma debütál A nagy szivar című sorozat. Egyelőre csak az első része érhető el, de június közepéig minden pénteken számíthatunk az új részekre. Egy valós eseményeket feldolgozó sorozat a ’60-as évek Amerikájáról és azon belül is Huey P. Newton szökésének történetéről.

Huey P. Newton volt a Fekete Párducok párt egyik társalapítója 1966-ban. A párt a színesbőrűek önrendelkezését és az intézményi rasszizmus elleni harcot tűzte ki zászlajára. A pártot sok támadás érte helyenként egészen radikális nézetei és eszközei miatt, többek közt fegyveres járőröket is alkalmaztak, hogy megvédjék a színesbőrűeket a rendőri brutalitástól.

A sorozat Huey P. Newton történetét meséli el, annak is azt a szakaszát, amikor menekülni kényszerült az FBI elől, miután 1974-ben gyilkossággal vádolták meg. Ebben a korszak egyik nagy hollywoodi rendezője, a szintén polgárjogi aktivista Bert Schneider segítette. Newtont végül sikerül megszöktetni az országból és végül Kubában talált menedékre Fidel Castro segítségével.

A nagy szivar alapját egy azonos című tényfeltáró cikk adja. A sorozat forgatókönyvét Jim Hecht, Janine Sherman Barrois és Laurence Andries írta. Ebből dolgozott a rendezőpáros, Damon Thomas és Don Cheadle. Utóbbi (aki az első két epizódot rendezte) egyben a sorozat főszereplője is. Mellette olyan színészeket láthatunk még, mint Moses Ingram, Andre Holland, Glynn Turman, P. J. Byrne, Alessandro Nivola, Noah Emmerich vagy John Doman.

A sorozat első epizódja tehát már elérhető az AppleTV+-on. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor elég a sorozat itteni adatlapján a logójára kattintanod és indul is a lejátszás.