Már novemberben: Rendkívüli sorozat érkezik John F. Kennedy meggyilkolásáról

John F. Kennedy elnök meggyilkolásának 60. évfordulója alkalmából rendkívüli történelmi sorozattal emlékezik meg a tragikus eseményekről a National Geographic.

Az utolsó, máig élő szemtanúk emlékeznek vissza a végzetes nap történéseire. a sorozatban most először láthatóak olyan, színes, felújított archív felvételek, melyek korábban nem voltak nyilvánosak.

A hat évtizeddel ezelőtt, 1963. november 22-én meggyilkolt John F. Kennedy elnökre emlékezve a JFK: Egy nap Amerikában című sorozat aprólékosan, minden részletet bemutatva rekonstruálja a végzetes pillanatokat és az eseményt követő napok történéseit. A premier 2023. november 5-én 20:00 lesz a National Geographic műsorán.

A 72 Films’ alapító-vezérigazgatója, David Glover, valamint Dan Lindsay és T.J. Martin Oscar-díjas executive producerek által jegyzett háromrészes sorozat a dallasi Dealey Plazán található The Sixth Floor Museummal együttműködésben készült. Az alkotók most először engedélyt kaptak a múzeum archívumában őrzött filmfelvételek egy részének utólagos kiszínezésére, így a sorozat eredeti, a modern technika segítségével felújított híradórészleteket is bemutat az utolsó, még élő szemtanúkkal készült interjúk mellett.

A történelmi jelentőségű felvételeken többek közt az elkövetőt, Lee Harvey Oswaldot is láthatjuk rendőri őrizetben, valamint a kapitányságról a börtönbe való – mint utóbb kiderült, végzetes kimenetelű – átszállítása közben. A megszólalók között olyan érdekes, az eseményeket közvetlen közelről átélő tanúkat találunk, mint a Lee Harvey Oswald lelövésénél jelen lévő Peggy Simpson, aki 1963-ban az Associated Press egyetlen Texasból származó női riportere volt; Rusty Robbins dallasi rendőrtiszt, aki személyesen ismerte Jack Ruby-t, Lee Harvey Oswald gyilkosát; vagy Bill Mercer, a dallasi KRLD kereskedelmi rádió egykori tudósítója, aki elsőként közölte Oswalddal, hogy meggyanúsították az elnök meggyilkolásával.

A JFK: EGY NAP AMERIKÁBAN készítői megszólaltatták továbbá Clint Hillt, az USA titkosszolgálatának ügynökét, akinek Jackie Kennedy védelme volt a feladata, és aki a lövések eldördülése után a mozgó autóra ugrott, hogy a First Lady-t segítse; Paul Landis titkosszolgálati ügynököt, aki Dallasban, a merénylet napján működött közre először elnöki autókaraván biztosításában; Sid Davist, a Fehér Ház munkatársát, aki nem sokkal az elnök megölése után jelen volt Lyndon B. Johnson eskütételén az Air Force One fedélzetén; Buell Fraziert, aki a merénylet reggelén a Texasi Tankönyvraktárba vitte Oswaldot; John Brewer dallasi cipőbolti dolgozót, aki segített a nyomozóknak felkutatni Lee Harvey Oswaldot; Ruth Paine-t, Oswald feleségének, Marinának egyik közeli barátnőjét; valamint Gayle és Bill Newmant, a merénylet helyszínéhez legközelebb lakó civil szemtanúkat is.

A három megrázó epizód rendőrségi hangfelvételeket is a nézők elé tár az elkövető utáni hajsza legkritikusabb pillanataiból – így többek közt azoknak a rádiós párbeszédeknek is fültanúi lehetünk, amelyek J.D. Tippit dallasi rendőrtiszt lelövése idején hangzottak el a Texasi Színháznál, nem sokkal Oswald letartóztatása előtt. Ezenkívül korabeli élő hírműsorokba is bepillanthatunk, melyek hűen tükrözik azt a félelmet, döbbenetet és szomorúságot, ami Kennedy elnök és Tippit rendőrtiszt halálhíre nyomán eluralkodott az országon.

„A JFK: EGY NAP AMERIKÁBAN egyedülálló lehetőséget kínál a nézők számára, hogy a lehető leghitelesebb forrásból, az utolsó, még élő szemtanúk visszaemlékezéseiből ismerjék meg 1963. november 22-e történéseit” – mondta Tom McDonald, a National Geographic dokumentumfilmekért és forgatókönyv nélkül műsorokért felelős alelnöke. „A szemtanúk jó része már a 80-as, 90-es éveiben jár, így lehet, hogy ez az utolsó alkalom meghallgatni és megörökíteni a vallomásaikat. A National Geographic kiemelt céljai közé tartozik a történelmi események pontos dokumentálása – a sorozatban bemutatott interjúk páratlanok a maguk nemében, hisz más megvilágításba helyezik és új szemszögből mutatják be e végzetes nap eseményeit.”

A sorozat nemcsak a gyilkosság napjának eseményeit rekonstruálja a lehető legrészletesebben, de a következő időszakét is: többek közt elénk tárja Oswald november 24-i lelövésének körülményeit, valamint kitér november 25-ére is, amikor Kennedy elnököt utolsó útjára kísérték Washingtonban.

Az első epizód november 5-én 20:00 órakor látható a National Geographic csatornán, a második epizódot aznap este 21:00 órakor lehet megnézni, a harmadik epizódot pedig november 6-án 20:00 órakor.

dokumentum | történelmi

John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnökének meggyilkolása, szemtanúk vallomásaiból. több»

Rendező: Ella Wright
Szereplők: John F. Kennedy, Clint Hill